Noul șef al ANAF, Dragoș Doroș: Avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a formularului 088

Noul șef al ANAF, Dragoș Doroș: Avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a formularului 088
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 4 mar 2016

Noul șef al ANAF, Dragoș Doroș, promite că se va concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor, precum și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii acestora. El precizează, ca exemplu în acest sens, că aplicarea procedurilor aferente formularului 088 va fi mai facilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"ANAF este o instituție de o importanță crucială, care se află într-un amplu proces de restructurare, menit să răspundă cerințelor și exigențelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondială, care ne va permite să creăm o organizație modernă. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe și impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a acestuia", spune Doroș, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

Declarația 088 a fost modificată, în urmă cu un an, și conține 20 de întrebări, la care trebuie anexate documente. Trebuie depusă de firmele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, odată cu înființarea la Registrului Comerțului și de cele care sunt obligate să ceară înregistrarea, odată cu depășirea plafonului de 220 mii lei cifră de afaceri. Același formular trebuie depus, la notificarea ANAF, și de companiile care își schimbă sediul, asociații sau acționarii.

Doroș spune totodată că ANAF va fi parte activă a procesului început odată cu inițiativa Guvernului de constituire a «Comisiei pentru tăiatul hârtiilor", anunțată anterior, în urmă cu o lună, în premieră de Profit.ro

Potrivit aceluiași comunicat, ministrul Finanțelor, Anca Dragu consideră că strategia ANAF trebuie să aibă în vedere nu doar cifrele pe colectare, ci și o colectare care să pună accent pe respectarea drepturilor contribuabililor. Fosta conducere a ANAF a pus accent pe colectarea mai bună a taxelor, fiind acuzată de mediul privat că a îngreunat, prin procedurile aplicate, inclusiv formularul 088 de înregistrare în scopuri de TVA, viața antreprenorilor.

Dragoș Doroș a fost numit la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prin decizie a premierului Dacian Cioloș. Numirea confirmă informația transmisă în urmă cu o săptămână de Profit.ro.

Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați ca PFA pentru veniturile din tranzacții CITEȘTE ȘI Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați ca PFA pentru veniturile din tranzacții

Dragoș Doroș a fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe pentru doar două luni, în 2012, din cauza mandatului foarte scurt al Guvernului Ungureanu. Anterior, în perioada 2008-2010, a fost directorul Direcției Legislație Fiscală din minister.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
doros