Petiție online pentru ca Iohannis să nu promulge legea care face din farmacii distribuitori en gros de medicamente. Mari lanțuri farmaceutice susțin nepromulgarea

Petiție online pentru ca Iohannis să nu promulge legea care face din farmacii distribuitori en gros de medicamente. Mari lanțuri farmaceutice susțin nepromulgarea
scris 21 apr 2017

Câteva mii de persoane au semnat deja o petiție online prin care i se solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea adoptată recen de Parlament prin care farmaciile vor avea dreptul legal de a face distribuție en gros de medicamente, fără a se rezuma doar la eliberarea acestora către populație. Promotorii petiției, ca și mari distribuitori și lanțuri farmaceutice susțin că astfel există riscul lipsirii populației de medicamente de vreme ce farmaciile pot alege să exporte medicamentele la prețuri mai mari decât să vândă pacienților la un preț mai mic.

Farmaciile vor avea dreptul legal de a face distribuție en gros de medicamente, astfel încât să nu se rezume doar la eliberarea acestora către populație, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de Parlament. Fostul Cabinet Cioloș s-a opus acestei inițiative, arătând că măsura poate conduce la lipsa unor medicamente de pe piață și chiar la introducerea de medicamente false pe piață.

”Dacă această lege va fi promulgată, până și farmacia noastră de la colț de stradă va rămâne fără medicamentele pe care ne bazăm. De ce? Pentru că, prin legea exportului paralel, farmaciile pot alege dacă vând medicamentele pacienților, la un preț mai mic, sau le exportă pentru un preț mai mare. Acest lucru ar fi un dezastru pentru fiecare pacient - medicamentele nu există “în stoc”, ele sunt produse în baza unor estimări ale bolnavilor existenți și a unui consum aproximativ. Așadar, există riscul ca numărul limitat de pastile produse să fie vândute pentru profit în afara țării și să nu mai ajungă la pacienții de aici”, susțin promotorii petiției.

Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) consideră la rândul său că adoptarea proiectului de lege care permite oricărei farmacii să desfașoare și vânzare en gros este o măsură riscantă și periculoasă pentru pacienții din România.

Din ADRFR fac parte distribuitorii Mediplus Exim, Farmexpert DCI și Farmexim, care se regăsesc în acționariatul unor lanțuri farmaceutice precum Sensiblu, Dona si Help Net, membre și ele ale asociației. 

”Adoptarea de către Camera Deputatilor a proiectului legislativ (...) va avea ca efect imediat posibilitatea farmaciilor de a redirecționa medicamentele adresate pacienților români către comerțul intracomunitar, accentuând în acest fel criza de medicamente existentă pe piața din România. Măsura aceasta vine pe fondul unei situații extrem de delicate a sistemului farmaceutic din România, cauzată de prețurile cele mai mici la medicamente în Uniunea Europeană, precum și de nivelul ridicat și imprevizibil al taxei clawback”, arată ADRFR, care solicită președintelui României să nu promulge această lege.

EXCLUSIV Avertisment de la ANRP: Cei care nu fac cereri pentru cash în termen de 3 ani în baza deciziilor de despăgubire vor pierde toți banii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Avertisment de la ANRP: Cei care nu fac cereri pentru cash în termen de 3 ani în baza deciziilor de despăgubire vor pierde toți banii

Legislația actuală stabilește că “persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație nu pot, conform legislației naționale, să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente".

Mai mulți parlamentari PSD și câțiva din grupul minorităților naționale au pregătit anul trecut un proiect de lege care stabilește că persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație, respectiv farmaciile, “pot să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente”.

Autorii proiectului argumentează necesitatea modificării prin faptul că textul de lege actual produce grave prejudicii investitorilor privați mici și mijlocii ce acționează în domeniul comerțului cu produse farmaceutice, aceștia neputând realiza distribuție decât în cadrul altei societăți comerciale, diferită de cea cu activitate de farmacie.

"Perturbările serviciului public de distribuție cu medicamente conduc la afectarea interesului public, a pieței naționale, prin reducerea masivă a distribuitorilor mici și mijlocii, aceștia reprezentând o importantă categorie de actori ai pieței", susțin autorii legii, care mai arată că propunerea legislativă urmărește armonizarea legislației naționale cu cea europeană.

PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea

La data respectivă, Guvernul Cioloș a transmis Parlamentului că directiva europeană în domeniu definește distribuția angro a medicamentelor ca reprezentând "toate activitățile de procurare, deținere, furnizare sau export de medicamente, cu excepția activității de eliberare a acestora către populație". Astfel, dreptul comunitar nu impune statelor membre să includă în categoria distribuitorilor angro și farmaciile, singura condiție impusă fiind ca distribuția angro de medicamente să se realizeze doar cu deținerea unei autorizații care să precizeze locul pentru care este valabilă.

Prin urmare, companiile autorizate să elibereze medicamente către populație pot derula în continuare și activități de distribuție de medicamente, însă prin societăți comerciale diferite.

Mai mult, Guvernul Cioloș arăta că autorizarea farmaciilor ca distribuitori va conduce la dificultăți de asigurare a medicamentelor pentru populație și chiar la introducerea pe piață a unor medicamente false.  

“Unitățile de distribuție angro care au în structură farmacii își constituie stocurile prin transfer din gestiunea farmaciei proprii, care a achiziționat medicamente în baza autorizației de funcționare ca farmacie. În acest fel, trasabilitatea medicamentelor pe lanțul de distribuție angro este întreruptă. Medicamentele astfel achiziționate sunt comercializate în baza autorizației de distribuție angro pe care o deține aceeași societate, de cele mai multe ori medicamentele fiind livrate distribuitorilor angro parteneri de contract, care le distribuie în afara teritoriului României. Medicamentele achiziționate conform mecanismului descris sunt, în principal, medicamente deficitare pe piața din România. Subliniem faptul că, în urma verificărilor făcute, sursa de proveniență a medicamentelor falsificate, pătrunse în lanțul de distribuție, este farmacia”, arăta Guvernul, dând ca exemple moduri de încălcare a legislației în domeniu.

Se ascute lupta pentru consumatorii casnici de gaze după liberalizare: Enel vrea să-i atragă pe clienții Engie și E.ON cărora le vinde energie electrică CITEȘTE ȘI Se ascute lupta pentru consumatorii casnici de gaze după liberalizare: Enel vrea să-i atragă pe clienții Engie și E.ON cărora le vinde energie electrică

În urma acestui punct de vedere, Senatul a respins în septembrie anul trecut prevederile propunerii legislative.

Înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, comisia de specialitate a Camerei Deputaților întocmise la rândul său un raport de respingere a inițiativei legislative, însă odată cu instalarea noului parlament și într-o nouă formulă, la sfârșitul lunii martie, comisia a întocmit un alt raport, dar de data aceasta cu recomandarea aprobării proiectului de lege.

Deputații din comisie au luat această decizie în pofida faptului că la începutul lunii martie Guvernul Grindeanu le-a transmis, la rândul său, că nu susține adoptarea proiectul legislativ. Între timp, însă, la începutul lunii aprilie, Guvernul Grindeanu a revenit cu un punct de vedere pozitiv.

PSD susține că astfel "repară o nedreptate a Guvernului Cioloș", întrucât activitatea farmaciilor independente se desfășura după acest model până la data de 31 decembrie 2016.

"Fostul guvern nu a dorit prelungirea funcționării farmaciilor independente. Prin susținerea pe care PSD a dat-o acestui proiect de lege, reafirmăm sprijinul pentru societățile românești”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, președintele Comisiei pentru sănătate și familie, deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu.

Chiar dacă a fost votat de deputați, pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată și de președintele Iohannis.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
medicamente
farmacii
distributie
en gros
angro
parlament
guvern
proiect
lege
petitie
iohannis