ULTIMA ORĂ Decizie - Părinții vor putea sta cu copiii acasă cât timp școlile sunt închise. Zilele libere, plătite și decontate de la buget

ULTIMA ORĂ Decizie - Părinții vor putea sta cu copiii acasă cât timp școlile sunt închise. Zilele libere, plătite și decontate de la buget
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 mar 2020

Părinții vor putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţi, precum epidemia de Coronavirus. Plata zilelor libere va fi asigurată dintr-un fond alimentat din contribuția asiguratorie pentru muncă suportată de angajator, prevede un proiect de lege adoptat astăzi de comisia de muncă a Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Proiectul urmează să fie votat și în plenul Camerei Deputaților, tot astăzi, și promulgat de șeful statului.

UPDATE Proiectul a fost votat în unanimitate în Camera Deputaților și va fi trimis acum spre promulgare la președinte.

Proiectul a fost inițiat, în martie anul trecut, de parlamentari ALDE, iar, apoi, aceeași idee a fost susținută într-un proiect legislativ al parlamentarilor liberali.

Senatul a adoptat în luna iulie proiectul, iar acum a fost avizat și de comisia de muncă din Camera Deputaților.

ULTIMA ORĂ Părinții pot primi 150 euro să angajeze bonă. Condițiile pentru acordarea ajutorului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Părinții pot primi 150 euro să angajeze bonă. Condițiile pentru acordarea ajutorului

Propunerea legislativă acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani, înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, dacă are vârsta de până la 18 ani și este înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ, atunci când unitățile de învățământ sunt închise ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Totodată, pentru a beneficia de prevedere, locul de muncă ocupat de părinte nu trebuie să permită munca la domiciliu sau telemunca.

Persoanele menționate au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută.

În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de astfel de zile libere, au prevăzut inițiatorii.

Coronavirusul schimbă temporar piața muncii: multe companii apelează la video-interviuri, ca alternativă la interviurile tradiționale CITEȘTE ȘI Coronavirusul schimbă temporar piața muncii: multe companii apelează la video-interviuri, ca alternativă la interviurile tradiționale

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Sumele pentru plata indemnizaţiei se decontează Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, dar exclusiv pe perioada în care autoritățile au decretat situațiile extreme.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale este alimentat din contribuția asiguratorie pentru muncă a angajatorului, care în prezent este de 2,25%.

EXCLUSIV DOCUMENT ANAF impune restricții la accesul în unitățile fiscale, din cauza coronavirusului. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT ANAF impune restricții la accesul în unitățile fiscale, din cauza coronavirusului. "E prima dată în istorie când ANAF nu te caută, nu te primește."

Prevederile se vor aplica angajaților din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, aleradioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, doar cu acordul angajatorului.

Numărul de zile libere acordat potrivit noii legi se stabileşte de către Guvern, prin hotărâre, pentru fiecare situaţie.

Normele metodologice de aplicare a noilor prevederi vor fi stabilite, în 30 de zile de la publicarea legii, prin Hotărâre a Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
zi
zile
libere
libera
parinti
supreveghere
copii
elevi
scoli
inchise
meteo
fenomene
proiect
lege