VIDEO Vandalizări la Londra. Sute de camere de supraveghere a traficului auto sunt distruse sau furate de oponenți ai planului extins de restricționare a vehiculelor poluante

VIDEO Vandalizări la Londra. Sute de camere de supraveghere a traficului auto sunt distruse sau furate de oponenți ai planului extins de restricționare a vehiculelor poluante

Sursa foto: captura YouTube

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 aug 2023

Într-o mișcare de nesupunere civică, grupuri de vigilantes îndepărtează camerele pe baza cărora ar urma să fie taxați proprietarii de mașini cu motor diesel care intră în Londra și suburbii. Primarul Sadiq Khan a decizia extinderea ariei de aplicare a sistemului ULEZ pentru impunerea unor emisii reduse, în pofida faptului că din consultările publice a rezultat că londonezii nu doresc acest lucru. În mod particular sunt afectați meseriașii care execută lucrări de mentenanță pentru clădiri. „Mi-au ruinat afacerea!", spune unul dintre ei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De săptămâna viitoare, sistemul de trafic pentru emisii poluante ultra scăzute ULEZ ar urma să sufere a 3-a extindere și va cuprinde și suburbiile Londrei, însă rețeaua de camere de supraveghere care asigură aplicarea măsurii este descompletat. Estimările sunt că aproximativ 500 de camere din cele 1.900 de dispozitive prinse în proiect nu mai sunt operaționale după ce au fost ținta unor londonezi care au trecut la sabotarea implementării sistemului.

“Atacurile asupra noilor camera ULEZ sunt departe de a fi subtile”, transmite ITV News. „Unele au cablurile smulse sau tăiate, altele sunt repoziționate sau ațintite către cer sau copaci în loc să supravegheze traficul și apoi sunt cele care pur și simplu sunt dislocate și luate cu totul.”

Sistemul de reducere a emisiilor pentru Londra care prevede plata unei taxe de 12,50 lire sterline pentru fiecare trecere a vehiculelor diesel, a motocicletelor și a autoturismelor vechi a fost decis de Boris Johnson când era primar, dar a devenit aplicabil din anul 2019, când deja edil a devenit Sadiq Khan.

ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale

Inițial acesta acoperea o arie similară cu cea a restricțiilor legate de congestia traficului, dar ulterior a devenit aplicabil pentru întregul oraș, cu excepția inelelor rutiere de nord și sud. Începând de marți, 29 august, zona de aplicare a sistemului ULEZ ar urma să se extindă și către suburbii, ceea ce a stârnit nemulțumiri generalizate.

VIDEO Vandalizări la Londra. Sute de camere de supraveghere a traficului auto sunt distruse sau furate de oponenți ai planului extins de restricționare a vehiculelor poluante

În alegerile locale pe care Khan le-a câștigat pe muchie de cuțit, acesta nu a menționat intenția de extindere a ULEZ, la dezbaterile publice convocate de el poziția generală a londonezilor a fost potrivnică, dar primarul a luat decizia oricum. Aceasta a fost contestată în justiție, dar o hotărâre în Curte a spus că este legală.

ULTIMA ORĂ România a acordat un ajutor de avarie masiv sistemului energetic al Ucrainei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a acordat un ajutor de avarie masiv sistemului energetic al Ucrainei

Acesta este contextul în care, într-o mișcare de nesupunere civică, grupuri de vigilante au luat de cont propriu mandatul cetățenilor și au început vandalizarea camerelor video. Spre exemplu, în Orpington, pe o distanță de 2 mile, în nu mai puțin de 6 intersecții camerele nu erau funcționale. Un număr de 3 dispozive fuseseră vandalizate și alte 17 camere au fost furate.

Unul din acești vigilante, preluat de Rebel News, chiar a filmat în garajul său camerele dislocate despre care spune că le-a îndepărtat foarte repede. Afirmă că va continua să facă asta. "Vă ia jumătate de zi să montați o cameră ; îmi ia un minut să o dau jos", este mesajul său către autoritatea locală.

Intr-o metropolă londoneză în care în general lumea strigă după instalator, prezența acestora ar urma să fier încă și mai redusă. Achiziția puținelor dube cu propulsie electrică este prohibitivă. În contextul cererii alimentată de reglementări prețul s-a dublat, dar și timpul de așteptare este de peste un an.

Unul din acești meseriași spune că nu poate veni cu gențile cu scule în transportul public și calculul său este că pentru a face traseele regulate ar ajunge la cheltuieli în sistemul ULEZ  de 15.000 de lire steline pe an. „Ce se va întâmpla cu business-ul meu?! Va fi terminat!”, a declarat acesta într-o intrervenție pentru postul de radio LBC.

VIDEO Opt sate evacuate în nord-estul Greciei din calea incendiilor. Focul se deplasează spre aeroportul orașului Alexandroupolis CITEȘTE ȘI VIDEO Opt sate evacuate în nord-estul Greciei din calea incendiilor. Focul se deplasează spre aeroportul orașului Alexandroupolis

Londonezii nemulțumiți nu sunt singuri. În Parlamentul britanic premierul Rishi Sunak a criticat direct decizia lui Khan de a extinde aplicabilitatea ULEZ în pofida criticilor generalizate pe care le întâmpină.

Localnicii se îndoiesc de faptul că aceasta va face aerul mai curat și spun că deja devierea traficului a creat ambuteiaje pe inelul de sud, unde vehiculele stau și poluează mai mult. Revolta principală este legată, însă, de aspectul economic. „Am 23 de ani. Pentru un tânăr, Londra deja este scumpă. Oameni ca mine deja dau o avere închiriind locuințe”, spune unul din rezidenți.

Percepția generală este că vor fi afectați englezii cu venituri mici, care nu-și permit vehicule electrice sau cu an de fabricație nou. Comentatorul conservator Katie Hopkins comentează ironic introducerea sistemului ULEZ și riposta celor care vandalizează și, deși verbal condamnă, nu uită să amintească de prețul de 6,69 lire sterline cu care poate fi cumpărată din magazin ce poate obtura camerele video.

Nesupunerea civică îmbracă mai multe forme. Un proprietar al unui automobil Ford Focus cu an de fabricație 2002, care în mod normal nu s-ar încadra în normele ULEZ, a spus că decât să îl dea la casare mai bine îl înregistrează pe numele primarului Khan. O breșă în legislație spune că poți menține proprietatea vehiculului, dar îl poți înregistra în sistemul online pe numele altuiva.

Dacă mai mulți ar face acest lucru, amenzile s-ar strânge pe numele primarului, spune într-o postare devenită virală, cu peste 300.000 de vizualizări, un vlogger englez care are un canal de YouTube pe teme auto. El este mai îngrijorat decât de sistemul ULEZ de faptul că taxa de poluare ar putea fi pusă pe distanțele parcurse și apoi undeva peste 2 ani nivelul acesteia să fie ridicat la o liră pe milă, ceea ce ar restricționa de facto deplasarea. „Brusc, ai să te trezești în lockdown pentru că nimeni nu-și permite să meargă nicăieri sau să conducă mașini care sunt excluse prin legislație”, spune acesta.

Deocamdată rezistența este în postări publice, dar și în vandalizările camerelor care fac inaplicabil sistemul. Acesta nu este singurul caz de nesupunere civică a englezilor față de măsuri ale administrațiilor locale care restrâng circulația. La sfârșitul anului trecut, în repetate rânduri, locuitorii din Oxford au vandalizat sau îndepărtat stâlpii care împărțeau localitatea în așa-numite „orașe de 15 minute”, așa cum acestea sunt prinse în agenda 2030 a ONU și promovate de Forumul Economic Mondial de la Davos.

viewscnt
Afla mai multe despre
londra
oxford
auto