ULTIMA ORĂ Agenția S&P a păstrat nemodificat ratingul suveran al României. Guvernul a făcut apel în privința modificării perspectivei

ULTIMA ORĂ Agenția S&P a păstrat nemodificat ratingul suveran al României. Guvernul a făcut apel în privința modificării perspectivei
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 mar 2019

Standard & Poors’s, cea mai mare agenție de rating a riscului de credit din lume, a păstrat la BBB-, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiții, ratingul de țară al României. Agenția spune că Guvernul României a contestat o modificare a perspectivei - cel mai probabil o înrăutățire a acesteia de la "stabilă" la „negativă”. S&P va reveni cu o decizie peste două săptămâni.

De ce este important: O modificare a perspectivei de la "stabilă" la "negativă" oferă un spațiu limitat, de doar circa 6 luni, ca Guvernul să ia măsuri pentru a rezolva problemele semnalate, altfel poate urma o retrogradare a ratingului. Mai grav este că România se află pe ultima treaptă "investment grade (recomandată pentru investiții)". O scădere de la BBB- la BB+ înseamnă căderea în categoria speculativă - "junk" - cu implicații asupra creșterii costurilor de finanțare sau chiar excluderea activelor românești din portofoliile unor companii de investiții, obligate să cumpere datorie de o calitate mai ridicată. Retrogradarea duce, cel mai adesea, la creșterea dobânzilor plătite pentru finanțare de către întreaga economie.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Ratingul României este susținut în continuare de nivelul moderat al datoriei private externe și de cel al datoriei publice, și de perspectivele bune de creștere economică. În opinia noastră, eficiența instituțională a României rămâne slabă, totuși, ceea ce limitează ratingul. În timp ce România continuă să beneficieze de poziții solide ale stocului fiscal și extern, credem că creșterea notabilă a deficitului fiscal și a deficitelor externe peste timp vor mânca din aceste buffere și vor face economia României tot mai vulnerabilă la răcirea secvenței economice", notează agenția americană.

"România a solicitat un apel la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că sunt îndeplinite condițiile pentru formularea unui astfel de apel în conformitate cu politicile și procedurile sale. În consecință, vom devia de la calendarul nostru din 2019 pentru regiunea EMEA pentru rezolvarea apelului. Vrem să rezolvăm în două săptămâni", adaugă agenția.

Ratingul suveran reprezintă, în fapt, o metodă de evaluare a capacității statelor de a-și onora serviciul datoriei, împărțită în trepte, ce se realizează pe o metodologie ce ia în calcul evoluția calității instituțiilor publice, a economiei în ansamblu, precum și a politicilor fiscal-bugetare.

România este cotată, acum, la același nivel cu Bulgaria (care are, însă, o perspectivă pozitivă și ar putea fi reevaluată în sus). Ungaria a urcat, recent, o treaptă (la BBB).

În precedenta evaluare din august 2018, S&P critica, printre altele, orientarea politicii fiscale pe consumul pe termen scurt, prin politica de creștere a salariilor bugetarilor și pensiilor, cu neglijarea investițiilor în infrastructură și a reformelor în educație.

EXCLUSIV În timp ce taie comisioanele administratorilor și îi obligă să aducă mai mult capital, Guvernul susține în scris că apreciază evoluția fondurilor de pensii private CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În timp ce taie comisioanele administratorilor și îi obligă să aducă mai mult capital, Guvernul susține în scris că apreciază evoluția fondurilor de pensii private

Totodată, agenția considera că schimbarea de către PSD a trei guverne într-un timp scurt a dus la o lipsă de transparență privind agenda guvernamentală.

Puterea politică a venit nu doar cu modificările dese ale codului fiscal, care au adus incertitudine în sectorul privat, ci și cu inițiative „controversate” în sectorul judiciar, care pot pune în pericol lupta cu corupția și independența instituțiilor, slăbind domnia legii, mai remarca S&P.

Între timp, la finele anului trecut, Guvernul PSD/ALDE a adoptat OUG 114, prin care a introdus taxe în mai multe sectoare ale economiei, inclusiv o taxă pe activele băncilor, precum și taxe calculate la cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom. Ordonanța introduce și cerințe foarte ridicate de capital pentru firmele care administrează fondurile de pensii private obligatorii, ceea ce a determinat unii analiști să creadă că se urmărește desființarea Pilonului 2. Prevederile OUG 114 au fost puternic contestate de mediul de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
rating romania
rating suveran romania
standard&poors