ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Focus Sat a fost vândută, alături de alte trei companii UPC, pentru 180 milioane euro

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Focus Sat a fost vândută, alături de alte trei companii UPC, pentru 180 milioane euro
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 21 dec 2018

Grupul american Liberty Global a ajuns la un acord de a vinde către M7 Group operațiunile de televiziune prin satelit DTH care deservesc patru piețe din Europa de Est, inclusiv din România. Suma transferului se ridică la aproximativ 180 de milioane de euro (205 milioane de dolari SUA), în conformitate cu principiile contabile din din SUA, sub rezerva ajustărilor la datorie și a capitalului de lucru obișnuite la finalizare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Luna trecută, Profit.ro a anunțat că Liberty Global se pregătește să renunțe și la divizia de televiziune prin satelit de pe continent, prin care furnizează servicii clienților din România, Ungaria, Cehia și Slovacia.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform datelor de acum, finalizarea tranzacției este supusă aprobării de reglementare, care este așteptată în prima jumătate a anului 2019.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În prezent, afacerea DTH servește clienți în Ungaria sub marca UPC Direct din Republica Cehă și Slovacia sub brandul freeSAT, iar în România operează sub marca Focus Sat.

UPC România: numărul clienților scade ușor după 4 ani de creștere trimestrială consecutivă, abonamentele urcă CITEȘTE ȘI UPC România: numărul clienților scade ușor după 4 ani de creștere trimestrială consecutivă, abonamentele urcă

"Veniturile din vânzări sunt de așteptat să fie utilizate în scopuri corporative generale", se precizează în comunicatul Liberty Global.

Merrill Lynch International, o filială a Bank of America Corporation, a fost consultantul financiar al Liberty Global în această tranzacție.

Înființat în anul 2009 și cu sediul în Luxemburg, M7 Group este un furnizor european de servicii de televiziune cu plată și are peste trei milioane de abonați în șase țări, și anume Olanda, Belgia, Germania, Austria, Republica Cehă și Slovacia. 

Divizia de televiziune prin satelit UPC Direct-to-Home (DTH) are aproximativ 830.000 de abonați și operează prin intermediul companiilor Focus Sat (România), UPC Direct (Ungaria) și freeSAT (Cehia și Slovacia).

Focus Sat România a fost înființată în 2004 de Cristian Burci, Cristinel Popa, Bogdan Drăgoi, Adrian Cojocaru și Valeriu Ionescu și a lansat prima platformă de televiziune digitală prin satelit din România în noiembrie 2004.

Instanța a decis: Clienții Telekom, UPC, RCS&RDS, Nextgen și Akta, blocați să acceseze trei site-uri de filme piratate CITEȘTE ȘI Instanța a decis: Clienții Telekom, UPC, RCS&RDS, Nextgen și Akta, blocați să acceseze trei site-uri de filme piratate

În mai 2005, Liberty Global a cumpărat 50% din acțiunile Focus Sat, iar un an mai târziu a preluat integral compania românească.

Liberty Global vrea să se retragă de pe piețele est-europene, urmând să se concentreze pe furnizarea de servicii prin cablu în statele vestice.

Liberty Global a ajuns, în luna mai a acestui an, la un acord cu Vodafone privind vânzarea operațiunilor prin cablu din Germania, România, Ungaria și Cehia în schimbul sumei de 18,4 miliarde de euro, tranzacție pentru care se așteaptă în prezent aprobarea Comisiei Europene.

Comisia poate aproba tranzacția cu ori fără condiții suplimentare sau poate declanșa o investigație dacă va considera că operațiunea ridică îngrijorări de natură concurențială, care nu sunt abordate suficient de către cele două companii.

În urmă cu zece zile, Comisia Europeană a lansat însă o investigație aprofundată privind tranzacția de peste 18 miliarde de euro prin care Vodafone vrea să preia operațiunile prin cablu ale Liberty Global din Germania, România, Cehia și Ungaria, citând îngrijorări cu privire la o eventuală restrângere a mediului concurențial pe piețele germană și cehă.

UPC România este una dintre cele mai mari companii de telecomunicații prin cablu și satelit de pe piața locală, având 1,338 milioane de clienți, din care 356.500 abonați Focus Sat.

viewscnt
Afla mai multe despre
upc
focus sat
m7 group