ULTIMA ORĂ Comisia Europeană investighează preluarea subsidiarelor Liberty Global din Germania, România, Cehia și Ungaria de către Vodafone

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană investighează preluarea subsidiarelor Liberty Global din Germania, România, Cehia și Ungaria de către Vodafone
scris 11 dec 2018

Comisia Europeană a lansat o investigație aprofundată privind tranzacția de peste 18 miliarde de euro prin care Vodafone vrea să preia operațiunile prin cablu ale Liberty Global din Germania, România, Cehia și Ungaria, citând îngrijorări cu privire la o eventuală restrângere a mediului concurențial pe piețele germană și cehă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În mai, grupul britanic Vodafone a ajuns la un acord pentru preluarea operațiunilor prin cablu ale companiei americane Liberty Global din Germania și Europa de Est, într-o tranzacție evaluată la 18,4 miliarde de euro. Potrivit înțelegerii, Vodafone va prelua subsidiarele Liberty Global din Germania, România, Ungaria și Republica Cehă, și anume Unitymedia, UPC România, UPC Ungaria și UPC Cehia.

Comisia este însă îngrijorată că tranzacția ar putea limita competiția în Germania și Cehia. În această etapă, nu sunt îngrijorări de natură concurențială legate de fuziunea activităților celor două companii pe piețele din România și Ungaria.

Conflict în interiorul UPC România, cu director concediat pentru că ar fi scos date cu amenințări că vor fi trimise în SUA la fostul șef SRI, daune de 750.000 euro și 1 milion euro invocat pentru a nu le divulga CITEȘTE ȘI Conflict în interiorul UPC România, cu director concediat pentru că ar fi scos date cu amenințări că vor fi trimise în SUA la fostul șef SRI, daune de 750.000 euro și 1 milion euro invocat pentru a nu le divulga

Anterior, Telefonica Deutschland, al treilea mare operator de telecomunicații din Germania, a cerut autorităților de reglementare din UE să blocheze preluarea operațiunilor prin cablu ale Liberty Global de către Vodafone, susținând că încheierea tranzacției în absența unor concesii ar duce la crearea unui cvasi-monopol pe piața germană a serviciilor de televiziune prin cablu.

Comisia are la dispoziție 90 de zile, până pe 2 mai 2019, să ia o decizie în acest caz.

“Investigația aprofundată urmărește să asigure că achiziția de către Vodafone a operațiunilor de telecomunicații ale Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria și România nu va conduce la creșterea prețurilor și la restrângerea opțiunilor și a inovării în serviciile de comunicații și televiziune pentru consumatori”, spune comisarul pentru concurență Margrethe Vestager.

Vodafone este al doilea mare operator de telefonie mobilă din România în funcție de venituri și numărul de clienți, după Orange. La finele anului trecut, Vodafone România avea 9,94 milioane de clienți, în creștere cu peste 5% comparativ cu anul 2016.

UPC România, printre principalii operatori locali de telecomunicații prin cablu,avea 1,338 milioane de clienți la finele primului trimestru al acestui an, cu 3,6% mai mulți față de martie 2017 și în scădere cu 0,6% față de decembrie 2017.

Anul trecut, veniturile operatorului prin cablu au atins 734,4 milioane de lei. Cumulat, la nivelul anului 2017, subsidiarele locale ale grupurilor Vodafone și Liberty Global au venituri de circa 4,1 miliarde de lei.

Potrivit unor surse din piață, prezentate anterior de Profit.ro, Liberty Global se pregătește să renunțe și la divizia de televiziune prin satelit de pe continent, prin care furnizează servicii clienților din România, Ungaria, Cehia și Slovacia.

Divizia de televiziune prin satelit UPC Direct-to-Home (DTH) are aproximativ 830.000 de abonați și operează prin intermediul companiilor Focus Sat (România), UPC Direct (Ungaria) și freeSAT (Cehia și Slovacia).

viewscnt
Afla mai multe despre
voafone
liberty global
upc romania
preluare
investigatie aprofundata
comisia europeana