Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, achitat definitiv în dosarul Microsoft - numit administrator la Radiocom

Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, achitat definitiv în dosarul Microsoft - numit administrator la Radiocom

Foto Octav Ganea, Inquam Photos

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 feb 2020

Fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Valerian Vreme, achitat definitiv în dosarul Microsoft în toamna anului trecut, a fost numit temporar administrator la Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR). El l-a înlocuit pe Constantin Jenică Bucur, revocat săptămâna trecută din funcția de președinte CA al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

SNR este controlată integral de Ministerul Transporturilor.

Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în septembrie 2017.

Radiocom încearcă în instanță, a doua oară, să-și recupereze datoria de la TVR, care depășește 40 milioane de lei CITEȘTE ȘI Radiocom încearcă în instanță, a doua oară, să-și recupereze datoria de la TVR, care depășește 40 milioane de lei

Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației ar fi încheiat, fără organizarea unei licitații publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Acest lucru s-ar fi întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.  D.Con-Net AG ar fi achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro.

Ulterior, în același context, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale ar fi achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 de euro.

"Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG", menționau procurorii la vremea respectivă.

Telekom Romania revine pe creștere în 2019. Veniturile au avansat la 980 milioane de euro, iar profitul brut operațional a urcat la 178 milioane de euro CITEȘTE ȘI Telekom Romania revine pe creștere în 2019. Veniturile au avansat la 980 milioane de euro, iar profitul brut operațional a urcat la 178 milioane de euro

DNA mai anunța că a fost instituit sechestru asupra unor imobile ale fostului ministru.

Născut în 1963 la Dorohoi, Valerian Vreme a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2012 - 2016 din partea Partidului Democrat Liberal. În 1987, el a absolvit Facultatea de Electrotehnică, Secția Automatizări și Calculatoare la Iași.

SNR este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). De asemenea, sub brandul Radiocom, compania este furnizor de rețele și servicii de comunicații, transfer de date și Internet.  În 2018, operatorul a obținut un profit net marginal, de 337.681 lei, de la 25,64 milioane de lei în 2017, primul an cu rezultat pozitiv, după ce în intervalul 2008 - 2016 a raportat pierdere în fiecare an, care, însumate, se apropie de 155 de milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
valerian vreme
radiocom
administrator