Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicațiilor, achitat definitiv pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft

Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicațiilor, achitat definitiv pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft

Foto Octav Ganea, Inquam Photos

scris 25 sep 2019

Fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Valerian Vreme a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul Microsoft. Vreme a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în septembrie 2017 pentru abuz în serviciu și a fost achitat și în primă instanță.

”Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și de apelantul inculpat Vreme Valerian împotriva sentinței penale nr. 630 din data de 01 noiembrie 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosarul nr. 2483/1/2017. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 24 septembrie 2019”, se arată în sentința ponunțată de completul de cinci judecători de la ICCJ, scrie News.ro

Nemulțumirile marilor companii: Măsuri fiscale semnate nejustificat în regim de urgență, stimulente fiscale care există doar pe hârtie, lipsa digitalizării sau transparenței la controale ANAF CITEȘTE ȘI Nemulțumirile marilor companii: Măsuri fiscale semnate nejustificat în regim de urgență, stimulente fiscale care există doar pe hârtie, lipsa digitalizării sau transparenței la controale ANAF

Valerian Vreme trebuie să plătească 500 lei cheltuieli judiciare către stat.

”În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu soluționarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție rămân în sarcina statului”, se mai arată în sentință.

Vreme a fost achitat și în primă instanță, în noiebrie 2018.

”Achită pe inculpatul Vreme Valerian (...) pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. (...) În baza art. 25 alin. 5 Cod de procedură penală, lasă nesoluționată latura civilă a cauzei, vizând pretențiile formulate de partea civilă Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, (...) menține măsura asiguratorie a sechestrului asigurător, instituită prin ordonanța nr.204/P/2017 din data de 11.09.2017, necesară acoperirii pagubei cauzată Ministerului Comunicțiilor și Societății Informționale prin săvârșirea infracțiunii”, se arăta în sentința din 2018.

Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în septembrie 2017.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.  D.Con-Net AG a achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro.

Ulterior, în același context, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 de euro.

"Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG", menționau procurorii la vremea respectivă.

DNA mai anunța că a fost instituit sechestru asupra unor imobile ale fostului ministru. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dosarul microsoft
valerian vreme
dna