Un sondaj intern al Romanian Business Leaders, care nu are reprezentativitate națională, dar la care au răspuns 417 de antreprenori, este prezentat ca indicând o nervozitate mare în rândul acestora. Un climat politic instabil, dominat de discurs anti-investiții și retorică economică populistă, va avea consecințe directe și grave asupra economiei reale.
Uniunea Europeană și NATO sunt singura opțiune pentru mediul de afaceri, iar orice semnal care să schimbe de pe această traiectorie va avea consecințe grave pentru viața de zi cu zi a fiecărui român, atenționează Iulian Stanciu, președinte executiv al eMAG și membru al board-ului Confederației Patronale Concordia.
Guvernul interimar intenționează să se adreseze Parlamentului pentru a identifica o soluție de promovare a unui proiect care să acopere reforma fiscală prevăzută în planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană (CE) și în PNRR, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, atrăgând atenția că reforma fiscală "este un subiect de tip red line", pe care CE nu acceptă modificări. Potrivit informațiilor Profit.ro, intenția executivului este, așa cum ar fi și de așteptat, ca un astfel de proiect să nu fie inițiat înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. Trebuie menționat că ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a declarat anterior că reforma fiscală nu poate fi adoptată fără consultare publică și trebuie abordată de următorul guvern.
Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, face un apel către mediul de afaceri și clasa politică și le cere celor doi candidați rămași în cursa prezidențială - George Simion și Nicusor Dan - să declare public că nu vor susține măriri de taxe, că nu vor schimba drumul european și atlantic al României și că vor respecta democrația, libertatea, proprietatea privată și domnia legii.
Persoanele care au venituri din investiții, cum ar fi dividende, dobânzi bancare etc., peste plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime trebuie să depună Declarația unică și să plătească CASS. Data limită în 2025 este 26 mai.
Direcția Antifraudă a ANAF (DGAF) a identificat obligații suplimentare de plată în valoare totală de 3,3 milioane lei, în urma verificărilor derulate la o societate din București care activează în domeniul comerțului cu autoturisme second-hand. Suma reprezintă TVA și alte impozite datorate bugetului de stat.
Situația finanțelor statului s-a deteriorat atât de puternic anul trecut, încât Guvernul a ajuns în situația ca, la fiecare 100 de lei cheltuiți de la buget, 21 de lei să fie bani luați cu împrumut de la bănci, investitori și populație, arată calculele Profit.ro. Situația s-a înrăutățit în primul trimestru din acest an.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că firme din domeniul financiar-contabil sunt vizate de atacuri cibernetice de tip ransomware.
Senatoarea AUR Niculina Stelea, membră a Comisiei de buget-finanțe, a anunțat miercuri planul fiscal al partidului AUR după alegeri. Niculina Stelea este și membru în Consiliul Național de conducere al AUR.
ANAF a publicat o broșură dedicată medicilor, în contextual derulării unui nou program de conformare, la nivel national, care vizează persoanele fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală sau stomatologică.