ANAF - anunț pentru profesori la început de an școlar: Aveți obligații fiscale pentru veniturile din meditații. Campania, ignorată de profesori

ANAF - anunț pentru profesori la început de an școlar: Aveți obligații fiscale pentru veniturile din meditații. Campania, ignorată de profesori
scris 17 sep 2021

Persoanele care obțin venituri din activitatea de acordare de meditații au obligația de a se înregistra fiscal și de a declara veniturile realizate, atrage atenția, acum, la început de an școlar, ANAF printr-un comunicat. Profit.ro a scris, la finalul anului trecut, în baza unui document al agenției, că ANAF analizează situația veniturilor obținute din acordarea de meditații, constatând în perioada pandemiei un risc mai ridicat de nedeclarare a acestor venituri. ANAF menționa atunci că, în funcție de evoluția situației și de riscul fiscal reprezentat, are în vedere și controale antifraudă în acest domeniu.

Potrivit informațiilor Profit.ro, profesorii nu par să fi reacționat semnificativ la campania de informare desfășurată de ANAF până în prezent.

"Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii. Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV - Capitolul II). Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)", a transmis acum ANAF.

ANAF a derulat, inițial, un proiect pilot la nivelul județului Prahova, pentru stimularea conformării voluntare a persoanelor fizice care obțin venituri supuse impozitării, inclusiv din meditații.

Fiscul menționa, la momentul respectiv, că dacă după evaluarea datelor și informațiilor disponibile vor rezulta concluzii care impun inițierea unor controale, vor fi organizate și astfel de acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
meditații
profesori
venituri din meditatii
obligatii fiscale