ANAF: S-a creat impresia că Agenția Fiscală nu are capacitatea de a retrage din conturi banii indisponibilizați, însă există mai multe aspecte care duc la activități suplimentare și necesită mai mult timp și mai multe resurse

ANAF: S-a creat impresia că Agenția Fiscală nu are capacitatea de a retrage din conturi banii indisponibilizați, însă există mai multe aspecte care duc la activități suplimentare și necesită mai mult timp și mai multe resurse
scris 6 mar 2018

Directorul adjunct al Direcției Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF, Toni Avram, a declarat, marți, la o dezbatere la care a luat parte și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, că există impresia că Agenția Fiscală nu are capacitatea de a retrage din conturi banii indisponibilizați, însă sunt mai multe aspecte care duc la activități suplimentare și necesită mai mult timp și mai multe resurse umane.

Reprezentantul ANAF a spus că la nivelul Direcției Executări Silite Cazuri Speciale sunt peste 20.000 de dosare de executare silită, derivate din hotărâri judecătorești, pronunțate în materie penală, scrie News.ro.

"Aceste creanțe provenite din săvârșirea de infracțiuni au un caracter cert ca și sumă stabilită, dar un caracter incert ca sumă ce urmează a fi recuperată", a declarat Toni Avram în cadrul unei dezbateri pe tema recuperării prejudiciilor, organizată de Centrul de Investigații Media.

El a afirmat că există la nivelul societății impresia că Agenția Fiscală nu poate retrage din conturi banii indisponibilizați, însă a explicat că sunt mai multe aspecte care duc uneori la activități suplimentare și necesită mai mult timp și mai.multe resurse umane.

Legea de achiziție a rachetelor Patriot de la SUA încălca normele UE privind TVA. Guvernul a modificat-o prin OUG CITEȘTE ȘI Legea de achiziție a rachetelor Patriot de la SUA încălca normele UE privind TVA. Guvernul a modificat-o prin OUG

"S-a creat impresia că sunt indisponibilizate sume de bani în conturi și Agenția Fiscală nu are capacitatea de a le retrage din conturile debitorului și de a-și atinge prejudiciul. Nu, departe gândul de aceste aspecte. Sunt niște măsuri asiguratorii instituite asupra unor bunuri în cursul urmării penale și asupra unor sume de bani. Aceste masuri asiguratorii nu conduc intotdeauna la recuperarea prejudiciului. Aici avem mai multe aspecte: bunurile sunt ipotecate în favoarea altor creditori, nu am primit niciun raport de evaluare", a explicat Avram.

El a spus că în hotărârile judecătorești nu sunt trecute datele de identificare ale debitorului, aceasta fiind o altă problemă.

"În hotărârile judecătorești nu sunt trecute datele de identificare ale debitorului, numai numele și prenumele. Dacă dai cautare în baza de date din Evidența Populației după nume și prenume apar 1.000 de persoane. Nu sunt trecute CNP-uri. Menționez aceste aspecte simple că ele conduc la o activitate în plus și necesită implicare a resurselor umane și ale timpului. Bunurile nu sunt administrate în cursul urmăririi penale. Nu sunt păzite imobilele sau realizate activități de administrare. Mai mult, societățile comerciale care sunt responsabile civilmente, își desfășoară procedura insolvenței", a mai spus reprezentantul ANAF.

Toni Avram a adăugat că peste 400 de milioane de lei au fost recuperați din valorificarea bunurilor de la înființarea direcției și până în prezent.

"Noi, ca activități de recuperare de la înființare până în prezent, am recuperat peste 400 de milioane de lei din valorificări de bunuri. Numai în 2017 am pus 399 de măsuri asiguratorii dispuse de instanță", a spus Avram.

Statul are de primit un miliard de euro în urma dosarelor instrumentate de DNA, a declarat, la aceeași dezbatere, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ea a spus că, potrivit unui studiu european, inculpații preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
anaf
kivesi
popriri
bani