ANAF va finaliza dezvoltarea sistemului informatic SAF - T în luna iulie 2021

ANAF va finaliza dezvoltarea sistemului informatic SAF - T în luna iulie 2021
scris 31 dec 2020

ANAF a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificată pentru luna iulie 2021. În perioada ianuarie-februarie, vor avea loc consultări între Ministerul Finanțelor și ANAF cu reprezentanți ai mediului de afaceri, dezvoltatorii de software de contabilitate și CECCAR, pentru asigurarea unei înțelegeri comune a modului de implementare a sistemului. De asemenea, consultările vor viza și analiza elementelor critice ale sistemului: capabilitățile SAF-T, impactul schimbărilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc.

Termenul de raportare a fișierului SAF-T de către companii va fi definit având la bază analizele efectuate în cadrul consultărilor, experiența altor administrații fiscale europene, dar și posibilitățile reale de ajustare a sistemelor informatice de către companii.

ANAF implementează, cu sprijinul Ministerului Finanțelor, proiectul intitulat „Consolidarea capacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a susține inițiativele de modernizare".

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității ANAF de a susține inițiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizează procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fișier standard internațional de audit pentru toți operatorii economici.

Guvernul a bătut toate recordurile la împrumut - a semnat în 2020 pentru mai mult de 33 miliarde euro CITEȘTE ȘI Guvernul a bătut toate recordurile la împrumut - a semnat în 2020 pentru mai mult de 33 miliarde euro

Digitalizarea și aplicarea de standarde în colaborarea dintre administrația fiscală și contribuabili determină creșterea gradului de încredere reciprocă prin asigurarea unui nivel ridicat de transparență și predictibilitate.

SAF-T va contribui la asigurarea echității în derularea activităților economice, precum și la îmbunătățirea conformării voluntare prin reducerea efortului ambelor părți în ceea ce privește alocarea resurselor umane și materiale.

În decursul următoarelor luni vom continua să informăm contribuabilii cu privire la implementarea SAF-T, în scopul pregătirii acestora pentru conformarea cu cerințele de export ale fișierului standard de control fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
saf-t
anaf
fonduri ue