Avertisment ANAF: Firmele din Zona București-Ilfov, ținta primei etape a controalelor Fiscului. Lipsa de personal nu a permis verificări extinse până acum

Avertisment ANAF: Firmele din Zona București-Ilfov, ținta primei etape a controalelor Fiscului. Lipsa de personal nu a permis verificări extinse până acum

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și președintele ANAF, Mirela Călugăreanu

scris 6 aug 2019

Ținta primei etape a verificărilor declanșate din această lună de ANAF o reprezintă firmele din zona București-Ilfov, deoarece aici activitatea economică este ridicată, dar Fiscul nu a avut personal suficient pentru a controla companiile. În acest scop, noul președinte al ANAF, Mirela Călugăreanu, a dispus aducerea de personal suplimentar din țară pentru a efectua verificări la firmele din Capitală și din Ilfov.

Profit.ro a anunțat, în excuslivitate, că ANAF va declanșa până la finalul anului circa 150.000 de controale vizând evaziunea fiscală și munca nedeclarată, "la negru", în cadrul campaniei anunțate săptămâna trecută de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Profit.ro noul președinte ANAF, Mirela Călugăreanu. Numărul de controale este extrem de mare, iar efectivele de angajați ANAF care vor fi implicați în aceste verificări, ce vor fi derulate și în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, vor fi semnificative. Între timp, de la începutul lunii, campania de controale ANAF a început.

Controalele vor fi de scurtă durată, 1-3 zile, și vor avea și un accent important pe prevenție.

ULTIMA ORĂ Fiscalizarea bacșișului în restaurante și baruri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fiscalizarea bacșișului în restaurante și baruri

Acum, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, arată că inspectorii fiscali au ca țintă, în prima etapă, firmele din București-Ilfov ca urmare a activității economice dinamice din zonă, dar și a lipsei de personal cu care s-a confruntat fiscul în zonă.

”Am început la 1 august o serie de acțiuni compelxe de scurtă durată, dar în care ne dorim creșterea conformării voluntare. Ele sunt organizate la nivelul întregii țări, dar ținta noatră în această etapă este zona București-Ilfov, unde am adus echipe din zonele limitrofe ale administrației fiscale. Este o zonă cu potențial economic ridicat, dar datorită deficitului de personal cu care s-a confruntat zona fiscală la București-Ilfov, nu a fost verificată în perioada de prescripție”, a declarat președintele ANAF.

Călugăreanu arată, însă, că verificările sunt în beneficiul firmelor, pentru că în lipsa unor declarații fiscale corecte ar avea ulterior de plătit mai mult, la eventuale inspecții fiscale generale.

”Rolul acestor acțiuni este ca să ajutăm contribuabilii să se conformeze și, în măsura în care - într-o zi, două, trei, cât îi verificăm punctual - identificăm erori, să îi coordonăm în vederea declarării acestor diferențe, considerând că este mult mai eficient să acționăm prin astfel de verificări, să nu mai lăsăm să treacă timpul - 2-3-5 ani -, să ne ducem atunci în inspecții fiscale generale, sumele pe care urmează să le stabilim fiind mult mai mari, și dacă ne gîndim la accesorii”, a expicat șeful Fiscului.

CONFIRMARE Guvernul pune acciză pe băuturile cu zahăr și o majorează pe cea pe tutun. Aplicarea, chiar de luna viitoare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul pune acciză pe băuturile cu zahăr și o majorează pe cea pe tutun. Aplicarea, chiar de luna viitoare

Teodorovici a anunțat anterior că ANAF, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și alte structuri ale statului vor declanșa în august o campanie de controale vizând evaziunea și munca "la negru".

"Va fi Fiscul în stradă. Începem acțiunile de combatere, iar aceste verificări vizează un număr semnificativ de contribuabili. Vom controla și evaziunea, dar și munca nedeclarată, împreună cu cei de la ITM. Vom merge pe verificări punctuale, de 1-3 zile, nu de durată. Facem analiză de risc, verificări inopinate și prevenție, în vederea corectării declarațiilor. În 1-3 zile vedem ce a greșit și poate veni să își corecteze declarația și să plătească. Vom face 150.000 de verificări până la finalul anului", a declarat săptămâna trecută, pentru Profit.ro, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu.

Inspectorii Antifraudă și inspectorii ITM au început controale în zona București-Ilfov, efectivele Antifraudă locale fiind suplimentate cu oameni aduși din teritoriu. Ulterior, pe parcursul lunii august, controalele vor fi extinse la nivel național.

Controalele vizează în principal domeniile alimentație publică, comunicații, construcții, transport și comerț, cu risc mai ridicat în analizele derulate de ANAF, dar nu vor fi limitate la acestea.

Mirela Călugăreanu a preluat conducerea ANAF la începutul lunii iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mirela calugareanu
controale
verificari
prescriptie
bucurești
ilfov
personal
deficit