Băncile primesc o amânare, până în august, pentru a raporta conturile din România ale rezidenților SUA către ANAF

Băncile primesc o amânare, până în august, pentru a raporta conturile din România ale rezidenților SUA către ANAF
scris 10 mai 2016

Băncile vor raporta informații despre conturile rezidenților SUA către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), până pe 31 august 2016, în loc de 15 mai, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanțelor. Este vorba despre informațiile privind conturile deschise/închise în România de cetățeni americani pe care ANAF le comunică Fiscului SUA, conform acordului FATCA.

Proiectul stabilește ca termenul de raportare pentru informațiile prevăzute la rticolul 62 din Codul de procedură fiscală să fie 31 august 2016. Articolul menționat prevede că “în scopul realizării schimbului de informații privind contribuabilii rezidenți ai statelor cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic de drept internațional și pentru îmbunătățirea conformării fiscale internaționale, instituțiile financiare, inclusiv instituțiile de credit, au obligația să declare anual organului fiscal din cadrul A.N.A.F. informații de natură financiară referitoare la conturile deschise și/sau închise de contribuabilii menționați în acest alineat la astfel de instituții”.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că prorogarea termenului este necesară pentru că  acesta “nu poate fi respectat de către instituțiile financiare obligate la raportarea informatiilor ca urmare a unor motive obiective determinate de imposibilitatea finalizării în timp util a procedurilor de raportare și a aplicațiilor informatice necesare comunicării acestor informații”. Informațiile sunt cele prevăzute de Acordul dintre România și Statele Unite ale Americii pentru îmbunătățirea conformării fiscale internaționale și pentru implementarea FATCA.

Pachetul legislativ FATCA le cere instituțiilor financiare non-americane să furnizeze fiscului american informații referitoare la clienții cu cetățenie americană sau care au obligații fiscale față de SUA și referitoare la conturile acestora, privind titulari, adrese, solduri sau operațiuni efectuate. Dacă aceste persoane nu își îndeplinesc obligațiile fiscale, instituțiile financiare rețin impozitele în favoarea fiscului american.

viewscnt
Afla mai multe despre
fatca
sua
anaf
bănci
rezidenți americani
conturi