Indicatorii de performanță din companiile de stat vor fi reevaluați, anunță premierul Ilie Bolojan.
De asemenea, câștigurile condducerilor vor fi plafonate.

El a precizat că directorii care nu vor accepta noii indicatori trebuie să plece.
Este pregătită și reducerea numărului din Consilii de Administrație și din Consiliile de Supraveghere, de la 5 la 3 în regiile autonome și de la 5-7 la 3-5 în ompaniile mari.
Aceasta concomitent cu diminuarea renumerațiilor membrilor din CA, prin plafonarea beneficiilor la maximum 10% din renumerația totală fixă.
Premierul a justificat măsura spunând că buna administrare a companiilor de stat este o necesitate.
”Un aspect important de bună guvernare este gestionarea corectă a companiilor de stat din România. Și având în vedere că gestionarea acestor companii are un impact economic foarte important, în anumite zone, cum este cea de energie având un impact foarte mare, sau în alte zone, fiind actori relevanți, orice câștig în administrarea acestora este un câștig important pentru țara noastră și pentru bugetul de stat. Asta înseamnă că orice reducere a subvențiilor pe care le acordăm pentru companiile care au nevoie de subvenții este o economie în plus”, a spus premierul.
El a arătat că orice creștere a calității serviciilor pe care aceste companii le oferă pentru cetățenii este un serviciu în plus, și orice profit suplimentar pe care îl fac în reducerea cheltuielilor prin controlul costurilor înseamnă o capacitate de investiții mai mare sau impozite care sunt încasate, suplimentate către bugetul de stat.

”Deci, buna administrare a companiilor este una dintre cele mai importante elemente care țin de acest de-al doilea pachet. Și vreau să-i mulțumesc domnului vicepremier Dragoș Anastasiu care a condus grupul de lucru, care a pregătit Memorandumul care va fi pe ordinea de zi a ședinței de guvern din această săptămână și care va pregăti modificările legislative la legislația privind guvernanța corporativă în așa fel încât să ne putem îmbunătăți administrarea companiilor”, a mai spus premierul.
El a precizat că aceste măsuri vizează câteva aspecte importante care țin de bună administrarea acestor companii.
”În primul rând, asigurarea transparenței gestionării companiilor de stat. În acest sens, am convenit că în perioada următoare toate ministerile tutelare să asigure publicarea tuturor datelor care sunt necesare pentru a ști cine administrează aceste companii, ce câștiguri au, care le sunt indicatorii și toate datele economice care dau o oglindă cât mai fidelă cu privire la cei care conduc și în ce condiții conduc aceste companii.

Acest lucru nu cred că este o rușine pentru cei care le conduc, ca datele să fie publice, nici în ceea ce privește câștigurile, nici în ceea ce privește performanța și un lucru de normalitate pe care îl vom face în perioada imediat următoare”, a anunțat premierul.
Șeful Executivului a precizat că un al doilea element de bază ține de partea de management a companiilor, lucru care va fi rezolvat prin modificări de legislație, atât în ceea ce privește reducerea numărului de membri, dar și în ceea ce privește plafonarea unor câștiguri.
”Avem o situație în care, abuzând, practic, de prevederi legale și fără un control serios a modului în care managerii acestor companii și cei care sunt parte în Consiliile de Administrație aplică legislația, de la valori rezonabile de câștiguri cu care au intrat atunci când au câștigat aceste nominalizări, s-a ajuns, într-o perioadă relativ scurtă, la limitele maxime, ceea ce, pe bună dreptate a creat o nemulțumire, atât în opinia publică, dar și în ceea ce privește administrarea lor propriu-zisă, pentru că, în condițiile în care cresc foarte mult indemnizațiile, fără ca acest lucru să se reflecte în performanțele companiilor sau în creșterea serviciilor acestora, este evident că e o măsură care abuzează, practic, legislația în vigoare”, a subliniat Bolojan.
Situația companiilor de stat prezentată de vicepremierul Dragoș Nastasiu
Avem 1.326 de întreprinderi publice la AMEPIP, 1.182 la nivel local și 144 la nivel central. Avem 842 de SRL-uri. Dacă începem să triem și punem deoparte toate companiile centrale și companiile locale care au impact, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de anagjați, 173.000 sunt în aceste 315.
Veniturile totale ale tuturor companiilor sunt de 127 de miliarde. Top 315 au 13,6 miliarde, adică 96% din venituri. Subvenții: total 14 miliarde, iar aceste companii 13,6%. Profiturile: 15 miliarde, dar scădem subvențiile. Pe to 315: 14,9 miliarde. Pierderi: 266 de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenție.
Ce se întâmplă cu cele 1.182 de companii locale? În jur de 300 nu au depus date financiare, deci nu știm despre ele nimic. În jur de 250 de companii au venituri 0. Astea sunt în total 550.
În jur de 230 au pierdere și în jur de 600 au pănă la 10 angajați. Avem zone de activitate: apă canal (326), jumătate pe profit, jumătate fie nu știm de ele, fie au pierderi. 146 de companii de salubritate. 61 de companii de transport.