Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2023

Câștigul salarial mediu net a crescut în luna septembrie cu 62 lei (+1,4%), la 4.593 lei, față de luna august 2023, iar față de septembrie 2022 creșterea a fost de 14,7%, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (11.450 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.524 lei).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În luna septembrie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 7.350 lei, cu 92 lei (+1,3%) mai mare decât în luna august 2023. Câștigul salarial mediu net a fost 4.593 lei, în creștere cu 62 lei (+1,4%) față de luna august 2023. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (11.450 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.524 lei)”, arată datele INS.

10 ani de la listarea Romgaz – cea mai mare „îmbulzeală” de pe bursa românească CITEȘTE ȘI 10 ani de la listarea Romgaz – cea mai mare „îmbulzeală” de pe bursa românească

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,7%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real1 a fost 105,4% în luna septembrie 2023 față de luna septembrie 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 100,6% în luna septembrie 2023 față de luna august 2023. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 230,9%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna august 2023.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Septembrie 2023 comparativ cu august 2023

În luna septembrie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2023, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Profit Financial.forum - Lideri ai piețelor financiare, autorități din conducerea BNR, Guvernului, Ministerului de Finanțe, ASF, manageri de top din bănci, companii listate, firme de asigurări și administratori de fonduri CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Lideri ai piețelor financiare, autorități din conducerea BNR, Guvernului, Ministerului de Finanțe, ASF, manageri de top din bănci, companii listate, firme de asigurări și administratori de fonduri

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 23,2% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 4% și 7,5% ȋn extracția petrolului brut și a gazelor naturale, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), telecomunicații, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 2,5% și 3,5% în fabricarea produselor textile, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea băuturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna august 2023 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 11% în extracția minereurilor metalifere; între 4% și 6% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; între 1% și 2% în fabricarea altor mijloace de transport, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), colectarea și epurarea apelor uzate, captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea produselor din tutun, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar, în luna septembrie 2023 s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învățământ (+4,3%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice), în sănătate și asistență socială (+2,3%), respectiv în administrația publică (+1,4%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins