Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2021

Câștigul salarial mediu nominal net s-a ridicat, în luna iunie, la 3.541 lei, în creștere față de luna precedentă cu 49 lei (+1,4%), iar comparativ cu luna iunie a anului precedent, a crescut cu 7,4%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În luna iunie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.779 lei, cu 84 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2021. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.541 lei, în creștere față de luna precedentă cu 49 lei (+1,4%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (8.439 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.926 lei)", arată datele INS.

INFOGRAFIC ULTIMA ORĂ Inflația a ajuns la 5% în iulie. Creșteri mari de prețuri la energie. Gazele s-au scumpit cu peste 20% într-o lună CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC ULTIMA ORĂ Inflația a ajuns la 5% în iulie. Creșteri mari de prețuri la energie. Gazele s-au scumpit cu peste 20% într-o lună

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,4%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real a fost 103,3% pentru luna iunie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 101,1% pentru luna iunie 2021 față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 229,2%, cu 2,6 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna mai 2021.

"În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an", menționează INS.

În luna iunie 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), reluării activității anumitor agenți economici, cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,9% în activități de editare; între 10,5% și 15% în telecomunicații, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a; între 5% și 9,5% în fabricarea produselor din tutun, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; între 3% și 5% în fabricarea produselor textile, alte activități industriale n.c.a., fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), hoteluri și restaurante, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), fabricarea băuturilor, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, industria alimentară, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna mai 2021 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, în unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 16,1% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 9,6% ȋn extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 1% și 4% în tranzacții imobiliare, activități de servicii anexe extracției, industria metalurgică, transporturi terestre și transporturi prin conducte, activități profesionale, științifice și tehnice, colectarea și epurarea apelor uzate.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+0,5%), respectiv în administrație publică (+0,1%). În sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu  net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins