Câștigul salarial real s-a redus în sectorul bugetar. Cei mai afectați sunt funcționarii și profesorii

Câștigul salarial real s-a redus în sectorul bugetar. Cei mai afectați sunt funcționarii și profesorii
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 nov 2021

În termeni reali, în primele 9 luni ale anului, câștigul salarial pe total economie a înregistrat o creștere de 3,1%, dar în sectorul bugetar acesta a scăzut cu 2,7%, mai puternic fiind afectați angajații din învățământ (-3,6%) și administrație (-3,5%). Câștigul salarial real a crescut în schimb în mediul concurențial cu 4,9%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Guvernul Cîțu a decis încă de la instalare să înghețe, pentru o perioadă nedeterminată, salariile angajaților din sistemul public la nivelul lunii decembrie 2020. Premierul Cîțu spunea atunci că înghețarea va fi menținuă până la finalizarea unei analize a modificărilor aduse legii salarizării din sistemul public, analiză care nu a fost finalizată până acum.

RECTIFICARE BUGETARĂ Deficitul crește cu 1,1 miliard de lei, dar se menține la 7,13% din PIB. Primesc bani Sănătatea, Munca și fondul de rezervă al Guvernului, în timp ce principalele tăieri vizează Agricultura și Transporturile CITEȘTE ȘI RECTIFICARE BUGETARĂ Deficitul crește cu 1,1 miliard de lei, dar se menține la 7,13% din PIB. Primesc bani Sănătatea, Munca și fondul de rezervă al Guvernului, în timp ce principalele tăieri vizează Agricultura și Transporturile

”În termeni reali, pe total economie, creșterea câștigului salarial a fost de 3,1%. Câștigul salarial real în sectorul concurențial a înregistrat o creștere de 4,9%, în timp ce în sectorul bugetar acesta s-a redus cu 2,7%”, arată Guvernul într-un document oficial.

În sectorul concurențial, industria a înregistrat cea mai mare creștere, respectiv 5,9%, urmată de servicii cu 5%.

În ceea ce privește scăderea salariului real din sectorul bugetar, aceasta s-a regăsit mai pregnant la administrație (-3,5%) și învățământ (-3,6%), în timp ce în sectorul de sănătate scăderea a fost de doar 1,4%. 

Guvernul Ciucă promite acordarea din nou a tichetelor de vacanță anul viitor CITEȘTE ȘI Guvernul Ciucă promite acordarea din nou a tichetelor de vacanță anul viitor

Executivul explică reducerea prin faptul că, în primele 9 luni ale anului curent, s-au înregistrat creșteri de preț atât pentru producția industrială (19,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut), cât și în cazul costului în construcții (9,9%), la un nivel superior celui anticipat la începutul anului. Majorările au fost cauzate atât de ascensiunea prețului internațional al țițeiului, a prețurilor produselor energetice, cât și a cotațiilor unor materii prime.

De asemenea, majorările prețurilor de consum induse de contextul internațional s-au reflectat și asupra prețurilor de consum din țara noastră, ajungându-se în luna octombrie la o inflație anuală de 7,94%, ceea ce a condus, față de ărognoza de vară, la o ajustare în sens ascendent a estimărilor pentru anul curent cu 0,8 puncte procentuale pentru media anuală a inflației și cu 2,7 puncte procentuale pentru inflația la sfârșitul anului.

INFOGRAFICE Ziua și recordul. Prețul spot al energiei a sărit peste 1.400 lei/MWh CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ziua și recordul. Prețul spot al energiei a sărit peste 1.400 lei/MWh

Câștigul salarial mediu brut pe total economie a fost, în perioada ianuarie - septembrie 2021, de 5.701 lei, cu 7,3% mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent. Corespunzător, câștigul salarial mediu net s-a majorat, de asemenea, cu 7,3%, până la 3494 lei.

În sectorul concurențial, câștigul salarial mediu brut s-a majorat cu 9,1%. Pe total industrie creșterea a fost de 9,9%, datorită revigorării activității economice și a eliminării unor condiții restrictive, urmată de sectorul serviciilor cu 9,2% (cu 1,9 puncte procentuale peste media pe economie).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
castig
real
bugetari
scadere
reducere
mediu
concurential
functionar
profesor