Cifre îndrăznețe avansate de ministrul Finanțelor pe deficit - după 2,8% anul trecut, anul acesta - cel mult 2,3%

Cifre îndrăznețe avansate de ministrul Finanțelor pe deficit - după 2,8% anul trecut, anul acesta - cel mult 2,3%
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 ian 2019

România a încheiat anul 2018 cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB, iar anul acesta va diminua deficitul cu cel puțin 0,5 puncte procentuale, susține ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, pentru a închide 2018 cu deficit de 2,8% din PIB, după 2,74% la 11 luni, Guvernul ar fi trebuit să treacă de decembrie cu un deficit lunar foarte mic.

Evenimente Deloitte România: București, Timișoara și Cluj. Verificări la final de an și impactul noutăților fiscale pentru companii CITEȘTE ȘI Evenimente Deloitte România: București, Timișoara și Cluj. Verificări la final de an și impactul noutăților fiscale pentru companii

Ministrul s-a întâlnit joi cu reprezentanți ai presei străine, în contextul preluării de la 1 ianuarie de către România a președinției Consiliului UE, deținută prin rotație de statele UE.

Deficitul de 2,8% pentru anul trecut anunțat acum de ministrul Finanțelor este chiar mai redus comparativ cu cel avansat pe finalul anului trecut de Darius Vâlcov, consilier al premierului, de 2,92%. Ținta de deficit bugetar pentru anul trecut era de 2,97% din PIB.

În ce privește ajustarea de 0,5 puncte procentuale a deficitului bugetar anul acesta, ministrul Finanțelor a avut un mesaj similar și la finele lunii noiembrie, când a declarat, la Profit Financial.forum, că intenționează să construiască bugetul pentru 2019 cu o diminuare a deficitului cu 0,5 puncte procentuale.

De ce este important: Un deficit bugetar prea ridicat poate duce la îndatorarea excesivă a unei țări. În plus, deficitul bugetar înregistrat de România este din categoria celor nocive, având drept cauză majorarea exagerată a salariilor în sectorul public. În general este bine ca autoritățile publice, mai ales cele care nu sunt eficiente în privința investițiilor generatoare de creștere sustenabilă, precum infrastructura și educația, să aibă deficite bugetare cât mai reduse.

Ministrul Finanțelor susține că numărul mare de firme în insolvență și datoriile pe care acestea le-au acumulat în ultimii ani se datorează neaplicării legii de către ANAF CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor susține că numărul mare de firme în insolvență și datoriile pe care acestea le-au acumulat în ultimii ani se datorează neaplicării legii de către ANAF

Datele pe buget publicate până acum nu prea par să susțină curajul ministrului Finanțelor

Execuția bugetului general consolidat pe primele unsprezece luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 26 miliarde lei, respectiv 2,74% din PIB, extrem de aproape de nivelul de circa 28 de miliarde de lei prevăzut pentru întreg anul 2018. Deficitul este de peste două ori mai mare comparativ cu primele 11 luni de anul trecut, când s-a situat la 10,18 miliarde de lei, echivalentul a 1,19% din PIB.

Diferența dintre venituri și cheltuieli s-a agravat accelerat în luna noiembrie, cu circa 5 miliarde de lei, astfel că, pentru a rămâne cu deficitul bugetar în limita de 2,97% (aproximativ 28 de miliarde de lei), obiectiv asumat ferm de Guvern, luna decembrie ar trebuit să fie cea mai austeră de după anii de criză.

Ministerul Finanțelor nu a publicat încă cifre oficiale privind execuția bugetară pentru întreg anul 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
eugen teodorovici
deficit
pib