Cîțu: Nu prelungim termenul de 25 octombrie, până la care firmele pot amâna, fără dobânzi și penalități, obligațiile fiscale. Vom vedea cum ajutăm sectoarele cu probleme

Cîțu: Nu prelungim termenul de 25 octombrie, până la care firmele pot amâna, fără dobânzi și penalități, obligațiile fiscale. Vom vedea cum ajutăm sectoarele cu probleme
scris 30 sep 2020

Guvernul nu va extinde și după termenul actual de 25 octombrie facilitatea introdusă în martie, prin care firmele pot amâna, fără dobânzi și penalități, obligațiile fiscale către ANAF, a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Totalul obligațiilor fiscale amânate la plată de către firme în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie a urcat la 14,4 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile. Începând din martie, soldul sumelor declarate la ANAF dar neachitate a scăzut într-o singură lună, în iunie, când Guvernul a decis chiar pe data de 25 iunie, când facilitatea fiscală expira, să o extindă. Unele firme au decis să nu își asume riscuri și să nu aștepte până în ultima zi, astfel că au plătit atunci, iar soldul amânărilor a coborât cu 1,5 miliarde lei, de la 11,7 miliarde lei în luna mai, la 10,2 miliarde lei.

"Nu. La 25 octombrie, doresc să avem o imagine clară a situației economiei. Sunt sectoare ale economiei care au încă probleme. Ne vom uita de la un sector la altul și vedem cu ce soluții putem să venim în sprijinul acestor sectoare. Dar este important pentru noi ca la 25 octombrie să avem o imagine clară a ceea ce se întâmplă în economie, de aceea nu vom prelungi aceste facilități. După vom discuta și pe sectoare, pentru că unele sectoare o duc foarte bine, iar altele au probleme și vom vedea cu ce măsuri vom veni", a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o conferință cu presa, întrebat de jurnaliști referitor la extinderea acestei facilități.

Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale scadenteîncepând cu data de 21 martie 2020 fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. Termenul până la care puteau amâna a fost inițial 25 iunie, dar a fost extins de Guvern până la 25 octombrie. Decizia Guvernului de a prelungi a fost luată chiar în ședința de pe 25 iunie.

Deficitul bugetar după primele opt luni a ajuns la 54,77 miliarde lei, 5,2% din PIB. În august, deficitul a urcat cu circa 5 miliarde de lei, ritm similar cu cel din iulie CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar după primele opt luni a ajuns la 54,77 miliarde lei, 5,2% din PIB. În august, deficitul a urcat cu circa 5 miliarde de lei, ritm similar cu cel din iulie

Anterior, Cîțu, a declarat în luna septembrie că Finanțele derulau simulări referitoare la data de 25 octombrie, la care expiră posibilitatea firmelor de a amâna fără dobânzi și penalități obligațiile fiscale din starea de urgență/starea de alertă, însă fără ca o decizie să fi fost luată la momentul respectiv. Potrivit informațiilor Profit.ro, analiza Finanțelor înclina, la momentul respectiv, spre menținerea termenului de 25 octombrie, dar cu o abordare mai "prietenoasă" din partea ANAF, care ar trebui să sprijine firmele să se conformeze, de exemplu prin restructurarea și eșalonarea obligațiilor fiscale, și să nu treacă imediat la executarea acestora.

Extinderea termenului până la data de 25 decembrie, prima zi de Crăciun, ceea ce ar însemna în fapt 28 decembrie (prima zi lucrătoare după data de 25 decembrie), nu este considerată fezabilă, întrucât ar împinge termenul de plată prea aproape de finalul anului, iar firmele nu ar avea timp să achite sau să solicite eșalonarea/restructurarea datoriei. De asemenea, amânarea cu o lună, până la 25 noiembrie, nu este agreată, întrucât autoritățile consideră că o amânare de o lună nu ar reprezenta mare lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
plati
facilitate fiscala
ministerul finantelor
25 octombrie