Codul Muncii, schimbat. Amenzi mai dure pentru anumiți angajatori

Codul Muncii, schimbat. Amenzi mai dure pentru anumiți angajatori
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 18 sep 2019

Angajatorii care nu respectă regulile privind munca suplimentară vor risca amenzi de până la 3.000 lei pentru fiecare angajat aflat într-o astfel de situație, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament. În prezent, amenzile sunt în sumă fixă, indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program mai mult decât permite legea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Sixt Group România continuă \ CITEȘTE ȘI Sixt Group România continuă "Atelierul Union Motors". Alți 10 elevi intră în cursă, în anul școlar 2019-2020

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Noile reguli, sprijinite și de Guvern, au fost adoptate miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, și vor intra în vigoare după promulgarea de către președintele Iohannis.

ULTIMA ORĂ Prețul electricității pe piața spot, la un nou maxim istoric, record absolut: 750 lei/MWh. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul electricității pe piața spot, la un nou maxim istoric, record absolut: 750 lei/MWh. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Codul Muncii stabilește în prezent că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepție, durata respectivă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, pe o perioadă de de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, pot fi negociate perioade mai mari de 4 luni, dar nu peste 6 luni. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Autorii noii legi invocă datele unui sondaj european (European Working Conditions Survey), din 2016, conform căruia peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană, după Republica Cehă și Grecia și peste media europeană de 23%.

Restructurarea fiscală extinsă la firmele în insolvență, dar și firmele sau persoanele care au restanțe stabilite de inspecții ANAF CITEȘTE ȘI Restructurarea fiscală extinsă la firmele în insolvență, dar și firmele sau persoanele care au restanțe stabilite de inspecții ANAF

Conform actualelor prevederi din Codul Muncii, amenzile pentru angajatorii la care autoritățile constată că nu respectă normele legale privind munca suplimentară sunt cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei, indiferent de numărul de angajați aflați în această situație.

Nu există, astfel, o corelare între cuantumul amenzii și numărul de ore suplimentare efectuate sau numărul de salariați care au efectuat ore suplimentare peste normele legale.

Prin urmare, noua lege prevede ca nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară să fie sancționată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei ”pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”, măsura având drept scop descurajarea prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală.

ULTIMA ORĂ Teodorovici spune că oprește proiectul cu închisoarea pentru neplata impozitelor până strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Teodorovici spune că oprește proiectul cu închisoarea pentru neplata impozitelor până strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri

”Impactul muncii în exces asupra sănătății și performanței angajaților este eminamente negativ. 15% din angajații românii au afirmat că munca le afectează negativ starea de sănătate, procentul ridicându-se la 20% în cazul angajaților sub 35 de ani și la 22% în cazul celor de peste 50 de ani. 21% declară că în ultimele 12 luni s-au simțit în mod constant prea obosiți pentru a putea face față sarcinilor domestice de după programul de lucru, iar 11% consideră că locul de muncă i-a împiedicat în mod repetat și regulat să acorde suficientă atenție familiei, cifre care ne situează la același nivel cu media europeană”, arată inițiatorii.

Alte cercetări, precum „Orele suplimentare sau drumul către burnout”, efectuată de Friedrich Ebert România și Blocul Național Sindical, arată că efectele expunerii angajaților la activitatea de muncă suplimentară activează un lanț întreg de efecte adverse în urma insatisfacției cu munca și familia, epuizării profesionale, adicției față de muncă și stării de bine: abandon, absenteism, depresie, accidente la locul de muncă și suicid. Totodată, studiul arată că orele prelungite la locul de muncă influențează numărul de concedii medicale, fapt ce conduce la reducerea productivității cu 2% în sectoarele industriale.

Legislație nouă privind incubatoarele de afaceri: Cererea pentru un nou incubator, rezolvată în maximum 30 zile lucrătoare. Valabilitatea titlului - puternic extinsă CITEȘTE ȘI Legislație nouă privind incubatoarele de afaceri: Cererea pentru un nou incubator, rezolvată în maximum 30 zile lucrătoare. Valabilitatea titlului - puternic extinsă

”Situația de pe teren, rezultată în urma studiului efectuat de Friedrich Ebert România și Blocul Național Sindical relevă cazul unor companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulau, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Aplicarea unei amenzi de maxim 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoarea modică”, mai arată inițiatorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
munca
ore
suplimentar
angajator
angajat
amenda
lege
parlament