Companiile private critică PNRR - include doar referiri vagi la reforma ANAF. Mediul privat a ajuns în postura de a face apel la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu ignore reforma ANAF, esențială pentru dezvoltarea României

Companiile private critică PNRR - include doar referiri vagi la reforma ANAF. Mediul privat a ajuns în postura de a face apel la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu ignore reforma ANAF, esențială pentru dezvoltarea României
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 mar 2021

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) include doar referiri vagi la reforma ANAF, fără a indica măsuri și propuneri concrete, așa cum mediul de afaceri se așteaptă pentru acest domeniu strategic pentru economia și societatea românească, a transmis Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR). Din acest motiv, proiectele ANAF propuse pentru PNRR, aflate în derulare sau doar pregătite, riscă să nu primească finanțare europeană, iar România să piardă o oportunitate pentru digitalizarea Fiscului, avertizează CDR. PNRR a fost întocmit de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a avut la dispoziție informație amplă transmisă de ANAF referitor la proiectele propuse pentru fonduri UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

CDR este o inițiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie RomânăGermană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederația Patronală Concordia (CPC) și Consiliul Național al Ȋntreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Companiile reprezentate de cele 25 de organizații de afaceri membre CDR angajează peste un milion de oameni și generează aproximativ 50% din PIB.

"În timp ce apreciem eforturile susținute ale echipelor ministerelor de linie și ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de a agrega și armoniza această nouă variantă a PNRR, nu putem să nu remarcăm faptul că reforma Agenție Naționale pentru Administrare Fiscală este menționată doar generic, fără a indica măsuri și propuneri concrete, așa cum ne-am fi așteptat pentru acest domeniu strategic pentru economia și societatea românească. Reforma ANAF este o reformă cheie de care România are nevoie acută, atât din perspectiva redresării economice, cât și din perspectiva creșterii competitivității și a calității vieții", atrage atenția CDR într-un comunicat.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

Profit.ro a scris în urmă cu o săptămână că Guvernul vrea să obțină fonduri de 110 milioane de euro în cadrul Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR) pentru o serie de măsuri vagi, adunate sub denumirea de "Reforma sistemului de pensii și reforme fiscale". În privința reformelor fiscale, PNRR oferă informații puține, dar țintește "revizuirea cadrului fiscal în domeniul impozitului pe venit și impozitelor pe proprietate". De asemenea, Guvernul vrea să asigure, prin PNRR, finanțare și pentru o serie de programe de digitalizare în derulare la nivelul ANAF, cum ar fi  conectarea caselor electronice de marcat și reforme pentru creșterea ratei de încasare a TVA și a impozitelor.

Prezentarea vagă a proiectelor ANAF, altfel pregătite temeinic de către agenție și transmise autorităților, diminuează semnificativ șansele acestora de a fi selectate de către Comisie pentru finanțare.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

"Prin includerea reformei ANAF în PNRR, fără o individualizare clară, România riscă să nu valorifice nici de această dată oportunitatea de a finanța și operaționaliza modernizarea reală, transformarea digitală complexă și completă a administrației fiscale, în ciuda impactului pozitiv dovedit de experiența altor state la nivelul îmbunătățirii nivelului de colectare a veniturilor bugetare sau de fiscalizare a economiei", avertizează CDR.

Coaliția atrage atenția că reforma ANAF este un proiect de sine stătător, care se subsumează în totalitate atât recomandărilor de țară formulate de către Comisia Europeană în mod repetat în ultimii ani, cât și criteriilor de eligibilitate prevăzute de Mecanismul de Redresare și Reziliență. Acest proiect trebuie să beneficieze de o planificare coerentă și riguroasă, de o alocare corespunzătoare, toate acestea având menirea să asigure implementarea sa până la finalul lui 2026, termenul limită pentru finanțare prin PNRR.

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

"Considerăm că reforma ANAF trebuie să cuprindă pe lângă digitalizarea colectării taxelor și servicii de e-facturare deja prevăzute în PNRR, și implementarea unor soluții tehnice de dialog la distanță cu reprezentanții ANAF, controlul fiscal la distanță, îmbunătățirea sistemelor de declarare a veniturilor, impozitelor și taxelor datorate de persoane fizice, îmbunătățirea serviciilor oferite prin Spațiul Privat Virtual si a fișei pe plătitor, precum si investiții critice în capital uman pentru re-skilling și up-skilling, atât pe parte tehnică, cât și în ceea ce privește relaționarea cu contribuabilii. Lansăm un apel, în numele mediului de afaceri, pentru ca reforma ANAF, placă turnantă pentru orice direcție de dezvoltare a României, să fie individualizată și detaliată în versiunea PNRR care va fi înaintată acum Comisiei Europene pentru începerea negocierilor, sporind astfel șansele pentru aprobarea și implementarea cu celeritate a acestei reforme. CDR își exprimă disponibilitatea de a veni cu propuneri concrete în sprijinul elaborării acestui proiect", se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mipe
reforma
pnrr