Condițiile privind telemunca, modificate: Noi prevederi pentru contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentare

Condițiile privind telemunca, modificate: Noi prevederi pentru contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 oct 2017

Proiectul de lege privind telemunca, prin care un angajat va putea munci și în altă parte decât la sediul unei firme, va fi modificat astfel încât angajatorii vor avea mai puține responsabilități privind locul de telemuncă, iar angajatul mai multă flexibilitate și ca timp de lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Proiectul de lege privind introducerea unui nou tip de contract de muncă, de tip telemuncă, a fost adoptat de Guvern al începutul lunii august, dar senatorii, primii care îl vor dezbate, i-au adus deja o serie de modificări.

Parlamentarii au decis că ”tele-munca” va fi ortografiată fără cratimă, deci ”telemuncă”, și au simplificat definiția acesteia, eliminând condiția angajării cu normă întreagă.

Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptare CITEȘTE ȘI Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptare

Acum, proiectul de lege stabilește, printr-o definiție exhaustivă, că telemunca se realizează de salariat, la distanță față de locul de muncă organizat de angajator, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adițional la acesta, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informației și comunicațiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligentcel puțin o zi pe lună și cu condiția ca salariatul să-și fi exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii.

Potrivit modificărilor prevăzute în Parlament, telemunca este ”forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.

Acordul salariatului cu modul de muncă este înlocuit, totodată, cu ”acordul de voință al părților”, care trebuie prevăzut ”în mod expres în contractul individual de muncă”.

Taxa de solidaritate va crește costurile angajatorului cu salariile, deși guvernul promitea reducerea poverii fiscale CITEȘTE ȘI Taxa de solidaritate va crește costurile angajatorului cu salariile, deși guvernul promitea reducerea poverii fiscale

Dacă în forma actuală a legii este interzisă efectuarea de ore suplimentare de către telesalariat, conform noilor modificări, ”la solicitarea angajatorului și cu acordul în scris al telesalariatului cu normă întreagă, aceasta poate efectua muncă suplimentară”.

De asemenea, telesalariatul are și opțiunea de a lucra uneori la locul de muncă organizat de angajator, perioada sau zilele respective urmând a fi consemnate în contractul de muncă.

Angajatorul nu va mai fi însă obligat să îți exprime acordul cu privire la locul sau locurile de muncă în care telesalariatul urmează să lucreze de la distanță, parlamentarii argumentând că telemunca presupune flexibilitate și utilizarea unor locuri de muncă ”neconvenționale”.

Prin urmare, angajatorul nu va mai fi obligat ”să asigure securitatea şi sănătatea în muncă la locurile de desfăşurare a activităţii de tele-muncă”.

Reducere cu până la jumătate a impozitului pe profit pentru firmele care plătesc la timp, ani la rând, datoriile bugetare - proiect CITEȘTE ȘI Reducere cu până la jumătate a impozitului pe profit pentru firmele care plătesc la timp, ani la rând, datoriile bugetare - proiect

Noile modificări elimină, totodată, interdicția ca telemunca să poată fi desfășurată pe parcursul perioadei de probă a angajatului.

Aleșii au considerat că o astfel de prevedere contravine Codului Muncii, angajatorul fiind privat de verificarea aptitudinilor salariatului care țin chiar de telemuncă.

Modificările urmează a fi aprobate de Senat, pentru ca apoi să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

O analiză a ceea ce presupune tele-munca a fost prezentată de Profit.ro AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
telemunca
contract
loc
proba
ore
suplimentar
proiect
lege
parlament
guvern