Contribuțiile la sănătate ale activităților independente, pregătite să fie din nou deductibile, dacă va fi adoptat un proiect USR de modificare a Codului Fiscal

Contribuțiile la sănătate ale activităților independente, pregătite să fie din nou deductibile, dacă va fi adoptat un proiect USR de modificare a Codului Fiscal
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 iun 2018

Contribuțiile la sănătate ale persoanelor cu venituri obținute din activități independente ar urma să devină din nou deductibile la calculul impozitului pe venit, dacă un proiect pentru modificarea Codului Fiscal al parlamentarilor USR va trece de legislativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Modificarea este încă la stadiul de proiect, iar pentru a intra în vigoare trebuie să fie aprobată de Parlament, promolgată de Președinție și publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul de modifcare a Codului Fiscal poate fi consultat aici.

Deductibilitatea contribuțiilor la sănătate a fost eliminată de la 1 ianuarie 2018, în urma modificării Codului Fiscal prin ordonanța 79 de anul trecut, cea care a transferat  contribuțiile la pensie și sănătate integral în sarcina anagajatului.

"În urma modificării Codului Fiscal prin OUG 79/2017, începând cu 1 ianuarie 2018 contribuția pentru asigurări sociale de sănătate nu mai este deductibilă la calculul impozitului pe venitul plătit de persoanele care obțin venituri din activități independente”, argumentează parlamentarii USR.

Firmele și PFA fug din sectorul 4 din cauza taxei pe gunoi a primarului Băluță. Majorarea taxei a fost anulată zilele trecute de instanță CITEȘTE ȘI Firmele și PFA fug din sectorul 4 din cauza taxei pe gunoi a primarului Băluță. Majorarea taxei a fost anulată zilele trecute de instanță

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost inițiat de deputatul Claudiu Năsui, alături de  alți deputați și senatori membri USR.

În continuare, contribuția pentru asigurări sociale (pensie) a rămas o cheltuială deductibilă, astfel că în prezent există o diferență nejustificată între tratamentul fiscal al celor două contribuții, identice ca natură.

"În esență, ambele contribuții sunt obligatorii conform legii, sunt sume fixe, care nu se calculează ca procent din venit și care au exact aceleași termene de plată și se supun aceleiași proceduri de colectare sau declarare. În plus, contribuția pentru asigurări sociale de sănătate îndeplinește condițiile generale de deducere enumerate de art. 68 alin (4) din Codul Fiscal, fiind o contribuție obligatorie conform legii datorată de cei ce obțin venituri din activități independente și stabilesc un plafon minim stabilit în Codul Fiscal”, afirmă parlamentarii.

De asemenea, asigurarea privată de sănătate este deductibilă în limita a 400 de euro pe an, pe când contribuția pentru asigurări sociale de sănătate este nedeductibilă, deși este obligatorie și finanțează sistemul de sănătate, spun aceștia.

viewscnt
Afla mai multe despre
activitati independente
contributii sanatate
deducere impozit