Cumulul pensiei cu salariul, interzis în instituțiile de stat, cu excepția demnitarilor. Vor fi interzise și detașările din privat la stat

Cumulul pensiei cu salariul, interzis în instituțiile de stat, cu excepția demnitarilor. Vor fi interzise și detașările din privat la stat
scris 18 dec 2019

Guvernul a decis, meircuri, interzicerea cumulul pensiei cu salariul în instituții publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice. Măsura a fost introdusă în proiectul de lege privind modificarea OUG nr. 114/2018 și  pe care Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament. Tot prin acest proiect, Exzecutivul interzice detașările de personal din mediul privat în instituțiile de stat.

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituții publice fusese anunțată de Guvernul Orban inclusiv în proiecția bugetară și nu va ține cont de nivelul venitului, fie din pensie, fie din salariu.

”Beneficiarii dreptului de pensiei pentru limită de vârstă sau pensie abticipat sau anticipată parțial din sistemul public sau de pensii stabilite prin legi specifice nu vor putea cumula pensia cu veniturile realizate în cadrul instituțiilor publice, idiferent de modul finanțare sau subordonare al autorității publice”, a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după ședința de Guvern.

Potrivit Executivului, în anul 2020 se estimează că se vor înregistra economii la bugetul general consolidat în sumă de 270 milioane lei.

Aviz pentru pensionarea medicilor la 57 de ani CITEȘTE ȘI Aviz pentru pensionarea medicilor la 57 de ani

Posibilitatea cumulului cuantumului pensiei cu câștigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice centrale sau locale presupune un efort dublu asupra bugetului general consolidat, susține Guvernul.

Din centralizarea datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice, la nivelul lunii octombrie 2019 se înregistra un număr de 13.474 posturi ocupate cu personal care cumulează pensia cu salariul (din care 3.944 posturi în învățământul preuniversitar, 996 posturi în învățământul universitar, 1.282 în unitățile sanitare).

ULTIMA ORĂ Parlamentul a adoptat dublarea alocației pentru copii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Parlamentul a adoptat dublarea alocației pentru copii

Interdicția nu se va aplica însă pentru persoanele în cazul cărora durata mandatului este stabilită prin Constituție, precum șeful statului, judecătorii Curții Constituționale sau parlamentari.

În proiecul de lege menționat, Executivul a stabilit că nu vor mai fi permise detașările din sistemul privat în sistemul public.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2020 nu se mai pot efectua detasări la instituțiile autorităților publice centrale și locale atât de la operatori economici cu capital majoritar sau integral de stat, precum și de la persoane juridice de drept privat.

viewscnt
Afla mai multe despre
cumul
salariu
pensie
datasari
guvern
proiect
lege
angajare
parlament