Danemarca trebuie să rezolve o fraudă fiscală de cel puțin 4 miliarde de dolari

Danemarca trebuie să rezolve o fraudă fiscală de cel puțin 4 miliarde de dolari
scris 9 sep 2016

Danemarca trebuie să rezolve o pierdere fiscală de 4 miliarde de dolari, înregistrată din cauza fraudelor și administrației defectuoase, dezvăluită acum două săptămâni, iar ministrul însărcinat cu colectarea, Karsten Lauritzen, a avertizat că suma ar putea fi chiar mai mare, relatează Bloomberg.

Lauritzen a afirmat joi în Parlament că nu poate exclude ca pierderile să fie chiar mai mari decât cele mai recente estimări, scrie News.ro.

Primele estimări apărute în acest an au fost pentru pierderi de sub 1 miliard de dolari, dar în prezent au devenit de patru ori mai mari.

Scandalul provocat de frauda fiscală, care a avut pe parcursul a circa 10 ani, în timpul unor administrații succesive, a determinat-o pe Lauritzen să ia în considerare metode de colectare care nu sunt de regulă asociate guvernelor scandinave.

Danemarca are de mult timp una dintre cele mai ridicate fiscalități, respectiv venituri guvernamentale ca procentaj din PIB, iar un model fiscal eficient este esențial pentru menținerea sistemului de asigurări sociale.

”Analizăm noi idei și noi măsuri”, a declarat Lauritzen.

Autoritățile daneze sunt dispuse să plătească informatori anonimi pentru dovezi din aceeași bază de date care a generat documentele Panama Papers.

Un director al Autorității Fiscale, Jim Soerensen, a spus că primele informații obținute din această metodă sunt așteptate la sfârșitul lunii septembrie.

Lauritzen a mai spus că analizează și opțiunea de folosire a recuperatorilor privați de datorii.

EXCLUSIV Faptele de evaziune vor fi considerate infracțiuni numai dacă prejudiciul depășește 20.000 de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Faptele de evaziune vor fi considerate infracțiuni numai dacă prejudiciul depășește 20.000 de euro

El a arătat că unul din motivele pentru care lucrurile nu au mers bine este aplicarea unor reguli diferite pentru colectarea datoriilor către stat și a celor din sectorul privat.

Danezii nu beneficiază de aceeași protecție față de faliment ca americanii, iar companiile de recuperare a datoriilor din sectorul privat le pot accesa conturile și să le confiște salariile.

În schimb, recuperatorii guvernamentali trebuie să se asigure că datornicii rămân cu bani suficienți pentru nevoile de bază. De asemenea, nu pot fi confiscate ajutoarele sociale.

Lauritzen a spus că se așteaptă ca recuperatorii de datorii din sectorul privat folosiți de guvern să respecte aceleași reguli ca cele aplicate în recuperarea datoriilor de către stat.

În urmă cu două săptămâni, ministrul a prezentat un plan de reformă care include cheltuieli de 7 miliarde de coroane (1,06 miliarde dolari) pentru îmbunătățirea colectării taxelor. Planul prevede și angajarea a circa 2.000 de persoane.

În luna august au apărut informații că Danemarca a pierdut 12,3 miliarde de coroane din cauza scutirilor fiscale ale unor beneficiari offshore.

Danezii datorează la rândul lor fiscului aproximativ 14 miliarde de coroane. Cumulat, sumele datorate fiscului echivalează cu circa 3% din veniturile fiscale totale ale Danemarcei din 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
frauda
danemarca