De astăzi, TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare

De astăzi, TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare
scris 1 ian 2019

Cota redusă de 9% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) este extinsă, începând de astăzi, și la serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Inițial, cota redusă de TVA era gândită și pentru livrarea de electricitate și de gaze naturale, ca și pentru alimentarea cu energie termică în sistem centralizat.

Astfel, în forma finală adoptată, TVA de 9% este valabilă, din acest an, și pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv livrarea apei pentru irigații în agricultură, dar nu și pentru livrarea de energie.

De astăzi, TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare

Plata cu cardul, modificată din nou: Obligatorie doar pentru firme cu cifră de afaceri de peste 50.000 euro, inclusiv pentru prestatorii de servicii și comerțul cu ridicata CITEȘTE ȘI Plata cu cardul, modificată din nou: Obligatorie doar pentru firme cu cifră de afaceri de peste 50.000 euro, inclusiv pentru prestatorii de servicii și comerțul cu ridicata

Măsura propusă este argumentată prin faptul că, în prezent, aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cazul serviciilor de utilități publice prezintă ”anomalia” aplicării cotei reduse de 9% pentru furnizarea apei, în schimb serviciul de colectare a apei menajere este taxat cu cota standard de 19%. Astfel, apa la intrare are cotă redusă de TVA, însă la evacuare are 19%.

În document se mai arăta însă și că datele Eurostat relevă că, pentru alimentarea cu energie electrică, gaze naturale sau energie termică, rate la împrumuturi ipotecare sau chirie, în România se depășește cu mult pragul de 40% considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie.

În trecut, au mai existat astfel de proiecte de extindere a cotei reduse pentru astfel de servicii, dar nu au fost adoptate.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
cota
redus
9%
electricitate
gaze
energie
termica
salubrizare
lege
proiect
parlament