DECIZIE Impozitul la imobilele cu destinație mixtă va fi impus doar pe baza unei declarații, fără obligația unui raport periodic

DECIZIE Impozitul la imobilele cu destinație mixtă va fi impus doar pe baza unei declarații, fără obligația unui raport periodic
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 14 oct 2020

Impozitul pe imobilele cu destinație mixtă nu va mai fi impus și calculat pe baza unui raport de expertiză, acesta urmând a fi înlocuit cu o declarație pe proprie răspundere, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Proiectul de lege a fost inițiat de USR, dar a fost susținut inclusiv de PSD, după cum a relatat anterior Profit.ro. Măsura propusă a fost votată, în cele din urmă, de toate partidele.

De ce este important: Dacă la adresa unui imobil este înregistrat un domiciliu fiscal, al unei persoane juridice, iar cheltuielile cu utilitățile revin, conform contractului și conform situației de fapt, în sarcina persoanei juridice, atunci impozitul clădirii se calculează ca și când clădirea este utilizată în scop nerezidențial. În situația în care în imobil se desfașoară activități mixte, respectiv rezidențiale, cât și economice (nerezidențiale), încadrarea impozităriii acelei clădiri este determinată de delimitarea spațiului care este folosit în scopuri rezidențiale, repectiv nerezidențiale.

Guvern: Angajatorii care nu au înregistrat în Revisal contractele de telemuncă nu vor primi sprijinul de 500 euro pentru angajați CITEȘTE ȘI Guvern: Angajatorii care nu au înregistrat în Revisal contractele de telemuncă nu vor primi sprijinul de 500 euro pentru angajați

Dacă suprafețele utilizate nerezidențial, în scop economic, nu sunt delimitate în mod contractual, atunci conform art. 459 din Codul Fiscal, impozitul este determinat de cine plătește utilitățile înregistrate la respectiva clădire. Dacă utilitățile sunt plătite de către persoana fizică (proprietarul), atunci clădirea este impozitată in regim rezidențial, iar dacă sunt plătite de catre persoana juridică, atunci clădirea este impozitată în regim nerezidențial.

Atunci când suprafețele sunt delimitate contractualcu scop mixt, determinarea impozitului se face prin depunerea la autoritatea locală a unui raport de evaluare al unui evaluator autorizat de către ANEVAR, docuemnt ce trebuie refăcut și redepus la fiecare 5 ani.

Autorii proiectului legislativ arată că în practică s-au întâlnit cazuri în care delimitarea nu putea fi făcută de către evaluator, astfel proprietarii fiind obligați sa declare întreaga suprafață în regim de impozitare nerezidențială, această situație majorând chiria persoanei juridice.

Facilitățile fiscale pentru insule precum Belina, la un pas de adoptare pentru a doua oară în Parlament CITEȘTE ȘI Facilitățile fiscale pentru insule precum Belina, la un pas de adoptare pentru a doua oară în Parlament

Pentru încurajarea activității antreprenoriale, înlăturarea birocrație și clarificarea legislației existente, proiectul prevede ca imobilele să poată fi încadrate ca fiind ”clădiri cu destinație mixtă” fără a fi nevoie de documentație cadastrală și fără întocmirea unui raport de evaluare la fiecare 5 ani.

În acest caz, suprafața folosită va fi indicată prin declarație pe propria răspundere, cu condiția ca cheltuielile cu utilitățile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfășoara activitatea economică, prevede proiectul de lege.

Proiectul propunea inițial ca prevederile să se aplice pentru spațiile mici din cadrul clădirilor, de până la 50 metri pătrați, dar în forma finală a fost eliminat acest criteriu de suprafață.

O firmă imobiliară cu afaceri de 1 milion de lei și pierderi în 2019 a plasat către investitori obligațiuni în valoare de 5,2 milioane lei. Titlurile vin la BVB CITEȘTE ȘI O firmă imobiliară cu afaceri de 1 milion de lei și pierderi în 2019 a plasat către investitori obligațiuni în valoare de 5,2 milioane lei. Titlurile vin la BVB

”Considerând că pentru suprafețele clădirile rezidențiale impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0.08% - 0.2%, iar pentru suprafețele clădirilor nerezidențiale impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0.2% - 1.3% (iar în cazurile în care valoarea clădirii nu poate fi determinată, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 2% asupra valorii impozabile aplicate cladirilor rezidențiale afiate în proprietatea persoanelor fizice), încurajarea declarării clădirilor pentru destinație mixtă va aduce invariabil venituri adiționale la bugetele locale”, subliniază inițiaitorii proiectului.

Pentru a intra în vigoare, ințiativa legislativă mai trebuie promulgată de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
imobil
destinatie mixta
rezidential
economic
declaratie
raport
evaluare
proiect
lege