DECIZIE Reguli de insolvență aplicate în starea de alertă - prelungite cu încă un an

DECIZIE Reguli de insolvență aplicate în starea de alertă - prelungite cu încă un an
scris 15 iul 2022

O parte din măsurile aplicate în domeniul insolvenței pe perioada stării de alertă vor fi menținute încă un an, conform unui proiect de lege promulgat de șeful statului.

Proiectul a fost aprobat de Guvern în luna mai, iar apoi adoptat de Parlament luna trecută.

DOCUMENT Guvernul a semnat ordonanța cu cele mai mari schimbări fiscale din ultimii ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a semnat ordonanța cu cele mai mari schimbări fiscale din ultimii ani

Constatând efectele pozitive ale măsurilor, cu caracter nerestrictiv, adoptate în materia insolvenței pe durata stării de alertă, s-a considerat utilă reluarea aplicabilității unora dintre acestea pentru un termen de 1 an, și anume a acelora care au fost concepute ca soluții în sprijinul debitorilor în dificultate, și care sunt și în spiritul evoluțiilor recente din legislația Uniunii Europene în domeniul restructurării preventive și insolvenței”, arată Guvernul.

Astfel, din Legea nr. 55/2020 au fost propuse pentru reluarea aplicabilității, pentru încă un an, soluțiile prevăzute la art. 46 și 52.

Articolul 46 prevede că:

”(1) Debitorul aflat în stare de insolvență la data intrării în vigoare a prezentei legi, sau care ajunge în stare de insolvență poate, pe durata stării de alertă, să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, fără a avea însă obligația de a introduce această cerere. La cererea adresată tribunalului va fi atașată dovada notificării organului fiscal competent cu privire la intenția de deschidere a procedurii insolvenței. (2) Dispozițiile art. 66 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt aplicabile până la încetarea stării de alertă, dată de la care începe să curgă și termenul de 30 de zile pe care acestea îl prevăd. Corelativ până la aceeași dată, nu sunt aplicabile, în mod corespunzător, prevederile art. 66 alin. (2) și (3) din Legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare”.

Prin urmare, se propune ca, pe o durată de 1 an de la intrarea în vigoare a legii, inițierea procedurii insolvenței să fie facultativă, iar nu o obligație pentru debitorii ce au ajuns în încetare de plăți, ceea ce le-ar permite acestora să evalueze posibile alternative de redresare a afacerii, fără a fi supuși unei sancțiuni penale pentru întârzierea în îndeplinirea obligației de a cere declararea insolvenței.

Executivul arată că aplicarea aceste măsuri este preconizată să sprijine revenirea la un climat obișnuit de funcționare a mediului de afaceri, prin intermediul acesteia acordându-se operatorilor economici în dificultate o perioadă în care să evalueze posibile alternative de redresare a afacerii, fără a fi supuși obligației de a cere declararea insolvenței.

EXCLUSIV Finanțele analizează variante privind eFactura. Companiile au cerut prorogarea cu 6 luni, nu fac față implementării eFactură, eTransport și SAF-T în același timp CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele analizează variante privind eFactura. Companiile au cerut prorogarea cu 6 luni, nu fac față implementării eFactură, eTransport și SAF-T în același timp

Articolul 52 stabilește că:

”Pentru debitorul care și-a întrerupt activitatea total sau parțial ca efect al măsurilor adoptate de autoritățile publice competente potrivit legii, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, pe durata stării de urgență și/sau de alertă, durata inițială de executare a planului de reorganizare, prevăzută de art. 133 alin. (3) din Legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare, poate fi de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, fără a depăși o durată totală a derulării planului de 5 ani, și a modificării, în mod corespunzător, dacă este cazul, în condițiile art. 139 alin. (5) din Legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare”.

Referitor la această măsură, de majorare cu 1 an a duratei inițiale de executare a unui plan de reorganizare, Guvernul apreciază că o reluare a aplicării sale ar asigura tranziția spre soluția legislativă prevăzută de Proiectul de lege de transpunere a Directivei privind Restructurarea și Insolvența – (UE) 2019/1023, aprobat de Guvern și aflat în dezbatere parlamentară, în măsura în care prezenta propunere de reglementare ar intra în vigoare anterior acestuia.

De asemenea, în cazul în care legiuitorul, în procedura de adoptare a proiectului de lege de transpunere a directivei menționate, va considera că nu este o soluție ce s-ar impune a fi aplicată cu caracter permanent, ordonanța Guvernului va avea în continuare efect util pentru operatorii economici aflați în dificultate financiară, care, în contextul special al crizei generate de pandemia COVID-19, sunt obligați să conceapă, în acord cu creditorii lor, soluții de redresare pentru a căror punere în executare este necesară o perioadă mai mare de timp.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
stare
alerta
guvern
prelungire
reguli