Declarația 600 - răspunsuri ale Fiscului la problema începutului de an: cine și cum trebuie să depună formularul

Declarația 600 - răspunsuri ale Fiscului la problema începutului de an: cine și cum trebuie să depună formularul
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 22 ian 2018

Declarația 600, care trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care anul trecut au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțîn 12 salarii minime pe an, este una dintre cele mai importante probleme fiscale ale începutului de an. Fiscul încearcă acum să clarifice unele semne de întrebare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

1. O persoană a încasat dividende în anul 2017 peste plafon. În 2018 nu poate estima dacă aceste dividende vor depăși plafonul stabilit de 12 salarii. Trebuie să plătească pentru 2018 CASS și să depună D600?

ANAF: Veniturile care se iau considerare pentru plata CASS în anul 2018 sunt cele realizate în anul 2017, indiferent de cuantumul veniturilor pe care le veți realiza în acest an.

2. Trebuie depusă declarația 600 în cazul unei persoane fizice care în anul 2017 a obținut venituri din activități agricole impuse pe baza de norme de venit?

ANAF: Da, dacă norma de venit/normele de venit cumulate din anul 2017 depășește/depășesc plafonul de 22.800 lei, având obligația de plată doar a CASS.

Consiliul IMM: 2018 va fi anul exceselor ANAF asupra contribuabililor CITEȘTE ȘI Consiliul IMM: 2018 va fi anul exceselor ANAF asupra contribuabililor

3. Un pensionar a obținut venituri din chirii în 2017 peste plafonul de 22.800 de lei și a achitat CASS conform deciziei ANAF, mai trebuie să depună D600?

ANAF: Dacă venitul net depășește plafonul, are obligația depunerii.

4. O PFA cu normă de venit, fiind și angajat cu 8 ore/zi, pentru care i se înjumătățește norma de venit, aceasta fiind sub plafonul de 22.800 lei/an, depune declarația 600 și este obligată la plata contribuțiilor?

ANAF: Da, depune D600. Însă trebuie să aveți în vedere că se va lua în considerare valoarea lunară a normei de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor. Dacă aceasta este cel puțîn egală cu 1.900 lei, veți datora atât CAS. În ceea ce privește CASS dacă normă de venit din anul 2017 corectată a depășit plafonul de 22.800 lei aveți obligația de plată a acestei contribuții.

5. O PFA cu normă de venit, fiind și pensionar, pentru care i se reduce normă de venit cu 40% sau 60%, aceasta fiind sub plafonul de 22.800 lei/an, depune declarația 600 pentru contribuția la sănătate și este obligat la plata acesteia?

ANAF: Vă rugăm să aveți în vedere răspunsul de la întrebarea de mai sus pentru CASS. În ceea ce privește CAS, acesta nu o va datora.

Fondul de premiere al ANAF. Fiscul va fi limitat de Legea salarizării la acordarea de bonusuri din sume stabilite suplimentar CITEȘTE ȘI Fondul de premiere al ANAF. Fiscul va fi limitat de Legea salarizării la acordarea de bonusuri din sume stabilite suplimentar

6. Declarația 600 se poate depune în zero?

ANAF: Nu.

7. PFA cu normă de venit 30.000 lei, redusă 50% la valoarea de 15.000 lei pentru că există și un contract de muncă, iar alte venituri nu există. La CAS, se specifică faptul că veniturile luate în considerare se iau "după aplicarea corecțiilor", dar la CASS nu se specifică acest lucru. Este contribuția CAS și CASS obligatorie?

ANAF: Contribuțiile sociale sunt obligatorii în condițiile legii. În ceea ce privește cele prezentate, pentru CAS este corectă afirmația dvs iar pentru CASS, se ia în vedere venitul anual cumulat. Dacă norma anuală a fost sub 22.800 lei, nu datorați nici CASS.

8. Dacă,spre exemplu, în 2017 s-au distribuit dividende brute de 50.000 lei (deci peste plafonul de 22.800 lei) dar s-au plătit efectiv dividende în 2017 sub plafonul de 22.800 lei, restul dividendelor rămânând neplătite , se depune D600 pentru 2018?

ANAF: Se au în vedere dividendele repartizate în anul 2017 conform situațiilor financiare depuse în anul 2017 pentru anul 2016, indiferent de perioada în care este profitul realizat. NU se ține cont, la încadrarea în plafonul pentru plata CASS, doar de partea din dividende încasată efectiv de acționar.

Contul RCA al ANAF, o afacere austriacă CITEȘTE ȘI Contul RCA al ANAF, o afacere austriacă

9. Cum se poate depune online?

ANAF: Declarația 600 se poate transmite electronic prin portalul e-guvernare.ro utilizând un certificat digital calificat. Acum se poate depune și prin SPV.

10. Va rog să precizați în cazul dividendelor care este venitul pe care-l comparăm cu plafonul. Caz concret: dividende distribuite în 2017 de 23.000 lei brut, încasate 21.850 lei net. În opinia mea ar trebui să mă raportez la venitul impozabil din dividende, adică la venitul brut și să depun declarația 600, dar am văzut că pe forumuri circulă alte variante, de aceea este necesară o precizare. La fel și pentru chirii sau drepturi de autor ar fi bine să se precizeze că venitul impozabil se compară cu plafonul, nu venitul efectiv încasat.

ANAF: Pentru încadrarea în plafonul privind stabilirea obligației de plată a contribuților se iau în considerare venitul net, venitul brut sau venitul impozabil în funcție de categoria de venit realizată (art . 148 și 170 din CF). În cazul dividendelor NU există noțiunea de "venit net", și deci vorbim de valoarea dividendelor repartizate. În exemplul prezentat, există obligația depunerii D600, suma venitului din dividende ce se ia în calcul este cea de 23.000 lei și nu cea încasată efectiv.

11. Va rog să ne precizați dacă AVOCAȚII sunt obligați să depună declarația 600.

ANAF: Da, doar pentru CASS, avocații fiind asigurați în sisteme proprii.

12. Când renunțați la această declarație?

ANAF: Obligația depunerii D600 este prevăzută în Codul Fiscal, ANAF nu are competență în modificarea legislației.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
fiscul
declaratia 600
d600