DOCUMENT ANAF vine cu un ghid pentru românii care pleacă din țară. Din ianuarie, aceștia riscă o amendă de 100 de lei

DOCUMENT ANAF vine cu un ghid pentru românii care pleacă din țară. Din ianuarie, aceștia riscă o amendă de 100 de lei
scris 6 nov 2017

Fiscul a avertizat în mod repetat că românii care pleacă din țară pentru perioade mai lungi trebuie să depună un chestionar în urma căruia ANAF stabilește dacă aceștia trebuie să mai achite impozite în România. În caz contrar, riscă situații de dublă impunere. În plus, de la începutul anului următor, intră în vigoare și o amendă distinctă pentru nedepunerea chestionarului, context în care ANAF publică un ghid pentru aceștia, dar și pentru străinii care stau perioade mai mari în România.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Obligația de a depune ghidul o au persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive. La fel, trebuie să depună chestionarul și persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

Anumite persoane care vor să plece din România sunt obligate să depună în prealabil un formular, pentru a nu fi amendate CITEȘTE ȘI Anumite persoane care vor să plece din România sunt obligate să depună în prealabil un formular, pentru a nu fi amendate

De la începutul anului, va fi introdusă distinct o amendă de 50-100 lei pentru nedepunerea chestionarului. Amenda distinctă a fost introdusă după ce, în unele cazuri, ANAF a aplicat pentru nedepunerea chestionarului amenda pentru neîndeplinirea obligațiilor de declarare în ansamblu, cuprinsă între 500 lei și 1.000 lei.

Ghidul poate fi consultat aici.

Fiscul afirmă că, dacă nu este depus acest formular, pentru stabilirea rezidenței fiscale, cetățenii români ar putea fi impozitați atât în România, cât și în altă țară în care își desfășoară activitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezidenta fiscala
anaf
amenda