DOCUMENT Bonificațiile pentru plata mai devreme a contribuțiilor fiscale restante pe ultimii ani

DOCUMENT Bonificațiile pentru plata mai devreme a contribuțiilor fiscale restante pe ultimii ani
scris 29 sep 2018

Sumele calculate de Fisc reprezentând contribuția de asigurări sociale restantă datorată de persoanele fizice pentru perioada 2016-2017 vor trebui achitate până la 15 martie 2019, cu o bonificație de 10% dacă plățile sunt efectuate integral până la 15 decembrie 2018. Sumele reprezentând asigurări sociale de sănătate restante pentru intervalul 2014-2017 vor trebui acoperite până la 30 iunie 2019, bonificația acordată de stat în acest caz fiind tot de 10%, pentru plăți efectuate integral până la 31 martie 2019. Anterior, ministrul Finanțelor anunțase că ANAF va trimite până la 15 noiembrie deciziile de impunere pentru ultimii 5 ani, care centralizează în cazul fiecărei persoane restanțele către stat pentru acest interval.

De ce este important: Printr-o astfel de decizie de impunere, Fiscul înștiințează persoane că au datorii față de stat care trebuie achitate într-un anumit termen sau că au de primit bani înapoi. O decizie de impunere care să aducă la zi persoanele fizice în privința unor eventuale datorii către stat ar clarifica situația, dar ar putea reprezenta și o povară financiară destul de mare pentru cei cărora Fiscul le va găsi sume mai mari de plată.

ANAF este în urmă cu transmiterea deciziilor de impunere pe ultimii ani. Fiscul a emis anul trecut deciziile pentru CASS abia pentru 2012 și avea în plan ca anul acesta să înceapă procedurile pentru 2013 și eventual să continue cu anul 2014.

Antifrauda anunță controale la tranzacții în numerar și transporturi de mașini second-hand: \ CITEȘTE ȘI Antifrauda anunță controale la tranzacții în numerar și transporturi de mașini second-hand: "Prețul mic al unei mașini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice"

În cazul în care ANAF va emite anul acesta o ultimă decizie de impunere care să centralizeze toate restanțele, aceasta ar trebui să acopere 5 ani, respectiv 2013, 2014, 2015, 2016 și 2017.

"În cazul deciziilor de impunere anuală, emise de organul fiscal competent, pentru definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 și pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, termenul de plată pentru sumele de plată stabilite prin aceste decizii, este data de 15 martie 2019. Pentru plata cu anticipație a sumelor, se acordă o bonificație de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv. Valoarea bonificației diminuează sumele de plată.

În cazul deciziilor de impunere anuală, emise de organul fiscal competent, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, termenul de plată pentru sumele de plată stabilite prin aceste decizii, este data de 30 iunie 2019. Pentru plata cu anticipație a sumelor, se acordă o bonificație de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la data de 31 martie 2019, inclusiv. Valoarea bonificației diminuează sumele de plată", este decizia pregătită de Guvern.

Mai este stabilit că, pentru depunerea online a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la 15 iulie 2018 inclusiv, bonificația este de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018.

Pentru plata cu anticipație a impozitului pe venit va fi o bonificație de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declaratia unică și plătit integral până la 15 decembrie 2018 inclusiv. 

Documentul pregătit la nivelul Guvernului poate fi citit AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
decizie de impunere
anaf
eugen teodorovici
ministerul finanțelor
fisc