DOCUMENT Comisia Europeană avertizează Guvernul să nu modifice profund și în grabă sistemul de pensii, prin reducerea contribuțiilor la Pilonul II, doar pentru a reduce deficitul pe termen scurt: pot fi implicații negative!

DOCUMENT Comisia Europeană avertizează Guvernul să nu modifice profund și în grabă sistemul de pensii, prin reducerea contribuțiilor la Pilonul II, doar pentru a reduce deficitul pe termen scurt: pot fi implicații negative!
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 26 oct 2017

Comisia Europeană a avertizat Guvernul român să nu introducă modificări profunde ale sistemului de pensii într-un mod grăbit, fără o analiză adecvată și numai pentru motive de reducere a deficitului pe termen scurt, considerând că reducerea contribuțiilor la Pilonul II ar putea avea implicații negative pentru viabilitatea sistemului de pensii și pentru dezvoltarea piețelor de capital, relevă un document redactat la Bruxelles, în urma discuțiilor de la București.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Schimbările pregătite pentru acest pilon de pensii au fost anunțate de Profit.ro din luna august, fiind inițial negate de un ministru, apoi confirmate oficial.

Acum, oficialilor din Consiliul European le este explicat de către Comisie că Guvernul de la București are în vedere "o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008" și o reducere a nivelului contribuțiilor sociale la Pilonul II de pensii, transferuri care se ridică la aproximativ 0,8% din PIB anual.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

"O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. Cu toate acestea, câștigul fiscal ar fi risipit pe termen lung", este atenționarea Comisiei Europene.

EXCLUSIV Lista neregulilor pentru care firmele vor fi \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista neregulilor pentru care firmele vor fi "iertate" de amendă la prima constatare, din Legea prevenirii, va fi semnificativ schimbată

Naționalizarea activelor acumulate în Pilonul II, care, în conformitate cu normele ESA, nu ar afecta deficitul public, nu pare să fie luată în considerare în acest moment, mai arată oficialii europeni.

DOCUMENT Comisia Europeană avertizează Guvernul să nu modifice profund și în grabă sistemul de pensii, prin reducerea contribuțiilor la Pilonul II, doar pentru a reduce deficitul pe termen scurt: pot fi implicații negative!

Ultima declarație a oficialilor români pe această temă a fost luni, când vicepremierul Marcel Ciolacu a arătat că viramentele din fondul de pensii publice către fondurile private de pensii obligatorii ar putea fi corelate cu rata de plată a contribuțiilor de asigurări sociale, astfel încât statul să nu mai vireze integral contribuțiile la fondurile administrate, ci o parte mai mică din acestea.

EXCLUSIV Curtea de Conturi acuză Poșta că a prejudiciat bugetul cu peste 10 milioane euro, printr-o compensare nelegală cu timbre. Poșta s-a apărat cu DEX-ul în față CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Curtea de Conturi acuză Poșta că a prejudiciat bugetul cu peste 10 milioane euro, printr-o compensare nelegală cu timbre. Poșta s-a apărat cu DEX-ul în față

Conform datelor ASF,  în luna iunie 2017 au fost virate către fondurile de pensii administrate privat 608,96 milioane de lei (133,72 milioane de euro), o creștere de 23,29% comparativ cu iunie 2016 și de 18,58% comparativ cu decembrie 2016. Suma reprezintă contribuția de 5,1% virată de sistemul asigurărilor sociale de stat în contul celor 6,92 milioane de participanți înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat. O reducere a acestui buget cu 10% ar echivala cu o reducere de circa 60 de milioane de lei.

În primul semestru din 2017 s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 3,42 miliarde de lei (0,75 miliarde de euro), cu o medie de 552,86 milioane lei/lună. Comparativ cu primul semestru din 2016, valoarea totală a contribuțiilor virate în semestrul I din 2017 a crescut cu 20,47%, în condițiile în care a crescut câștigul salarial mediu brut pe economie, iar din februarie a fost eliminat plafonul pentru contribuțiile de asigurări sociale (CAS) echivalent cu cinci salarii medii brute pentru persoanele care obțin venituri din salarii, sau asimilate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
pilonul