DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca "anti-evaziune" și trecută prin tot Parlamentul în mai puțin de 24 ore, poate scăpa cam toți evazioniștii găsiți de ANAF

DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca "anti-evaziune" și trecută prin tot Parlamentul în mai puțin de 24 ore, poate scăpa cam toți evazioniștii găsiți de ANAF

Inquam Photos / George Calin

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 20 dec 2023

ANAF a sesizat organelor de urmărire penală 432 de cazuri anul trecut, pentru prejudicii cauzate statului în valoare totală de 1,03 miliarde de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Sesizările penale au urmat unor controale Antifraudă - 194 și de Inspecție Fiscală - 238. Media pentru cazurile de sesizări penale este de aproape 600.000 de euro la Antifraudă și de aproape 400.000 de euro la Inspecție Fiscală, ceea ce înseamnă că, potrivit amendamentelor aduse în Parlament legii Ciolacu-Ciucă, adoptată controversat de către întregul Legislativ în mai puțin de 24 ore, îi poate scăpa de pedeapsa cu închisoarea pe aproape toți cei care au comis infracțiuni de evaziune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Principala modificare adusă prin amendamente de către parlamentari ai PSD (cu susținerea PNL), anunțată de Profit.ro, prevede majorarea plafonului maxim al prejudiciului adus bugetului de la 100.000 de euro la 1 milion de euro, în cazurile de evaziune în care făptuitorul poate scăpa de pedeapsă dacă achită prejudiciul, și o sumă în plus, de la 15% la 100%, în funcție de etapa urmăririi în care plătește.

De ce este important: Rolul sancțiunilor cu închisoarea în cazul faptelor penale de evaziune este de a descuraja alte astfel de acțiuni. Opțiunea dată acum celor care comit fapte de evaziune de a evita închisoarea dacă sunt prinși și plătesc prejudiciul (plus dobânzi, penalități și o sumă în plus, de la 15% la 100%) nu va descuraja evaziunea, ci din contră, întrucât este doar o opțiune acordată evazioniștilor de a evita închisoarea. Inițiatorii argumentează că astfel vor ajunge mai mulți bani la buget, deși nu prezintă o estimare în acest sens, în timp ce, dacă acțiunea lor slăbește efectul legii de a descuraja evaziunea și se amplifică fenomenul, Guvernul ar putea pierde mult mai mulți bani.

Proiectul legislativ inițiat de liderii PSD, Marcel Ciolacu, și PNL, Nicolae Ciucă, și care prevede majorarea unor pedepse pentru fapte de evaziune a fost adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților, la mai puțin de 24 de ore după ce a trecut de Senat, unde, cum a anunțat Profit.ro, la un prim vot fusese respins. Proiectul liderilor coaliției de guvernământ a fost slăbit semnificativ prin amendamente depuse de senatori PSD și care vor permite unui număr mai mare de evazioniști să scape de urmărirea penală plătind doar prejudiciul cu unele penalități, în timp ce la DNA și DIICOT ar ajunge mai puține cazuri de evaziune, relevă datele analizate de Profit.ro.

DOCUMENT Ordonanța care introduce noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ordonanța care introduce noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili

Marcel Ciolacu a avut în ultima perioadă un discurs vehement împotriva fenomenului evaziunii, iar modificările aduse de PSD proiectului și votate inclusiv de PNL sunt în contradicție cu intențiile enunțate categoric de liderul PSD.

Potrivit datelor prezentate mai jos, în activitatea de inspecție fiscală, ANAF a formulat în 2022 un număr de 238 de sesizări penale, cu o valoare totală de 457,2 milioane de lei (92 milioane euro). Rezultă astfel o medie a cazurilor de 386.500 euro.

În ce privește Antifrauda, numărul sesizărilor penale a fost de 194, cu o valoare totală a prejudiciilor de 575,5 milioane de lei (115,8 milioane euro). Media s-a situat la 596.800 euro.

DOCUMENTE Eroare tehnică? Proiectul de buget pe 2024 trimis Parlamentului prevede o alocare de 1 miliard de lei pentru plafonare doar la Ministerul Energiei, nu și la cel al Muncii CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Eroare tehnică? Proiectul de buget pe 2024 trimis Parlamentului prevede o alocare de 1 miliard de lei pentru plafonare doar la Ministerul Energiei, nu și la cel al Muncii

Rezultă, astfel, că ar fi afectate cele mai multe cazuri de sesizare penală din activitatea ANAF. 

Situația sesizărilor penale după acțiuni Antifraudă și inspecții fiscale

DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
ciuca
evaziune
anaf
antifrauda
inspectie fiscala