DOCUMENT Jocurile de noroc - excluse de la facilitățile fiscale pregătite pentru insule precum Belina

DOCUMENT Jocurile de noroc - excluse de la facilitățile fiscale pregătite pentru insule precum Belina
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 nov 2020

Jocurile de noroc au fost eliminate, în comisia de buget a deputaților, din proiectul care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA la cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice. Este pentru a treia oară când senatorul PSD Șerban Nicolae inițiază acest proiect, deși Curtea Constituțională a stabilit că propunerea legislativă încalcă normele constituționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În decembrie anul trecut, proiectul a reușit să treacă de plenul Senatului, prin votul majorității PSD, pentru a doua oară.

Curtea Constituțională a României a respins, în iunie 2019, proiectul care fusese aprobat de Parlament în aprilie. Șerban Nicolae venise, în 2017, cu actul pentru a doua oară în Parlament. În septembrie 2019, la începutul noii sesiuni legislative, senatorul social-democrat a înregistrat proiectul pentru a treia oară la Senat, pentru ca după o lună să fie adoptat prin vot în plen.

Judecătorii Curtea Consituțională au declarat neconstituțional proiectul, după sesizarea opoziției și a președintelui Klaus Iohannis, care a atenționat că documentul a fost adoptat cu depășirea termenelor legislative, nu a fost supus avizării Consiliului Economic și Social, iar unele facilități pot reprezenta ajutor de stat.

Intră în vigoare - cu întârziere de 4 ani - noi reglementări privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor CITEȘTE ȘI Intră în vigoare - cu întârziere de 4 ani - noi reglementări privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor

Proiectul a fost adoptat prima dată prin vot final de Parlament după ce fusese avizat negativ de două comisii senatoriale pe motiv că are legătură cu insula Belina, subiect al unui dosar în care sunt anchetați de DNA doi foști miniștri.

PNL a anunțat atunci că va sesiza proiectul la Curtea Constituțională, cu argumentul că este vorba de un proiect ”cu dedicație pentru Liviu Dragnea”. 

Între timp, odată cu venirea la guvernare a PNL, insula Belina și brațul Pavel, din albia minoră a Dunării, au revenit de la Consiliul Județean Teleorman în administrarea statului român, prin Administrația Națională Apele Române.

Acesta a fost acum unul din argumentele deputaților PSD pentru adoptarea proiectului, arătând că opoziția nu mai are motive să se opună proiectului. Cu toate că la finele lunii trecute îi fusese întocmit un raport de adoptare, după cum a relatat Profit.ro, săptămâna trecută, înaintea votului final din plenul Camerei Deputaților, proiectul a fost retrimis comisiei de buget pentru un nou raport, cu recomandarea ca jocurile de noroc să fie eliminate de la aplicarea facilităților propuse. 

DECIZIE Legea ”adaosului comercial” dispare în întregime. La fel și amenzile aferente CITEȘTE ȘI DECIZIE Legea ”adaosului comercial” dispare în întregime. La fel și amenzile aferente

Proiectul stabilea că se va aplica doar o cotă redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele activități: cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora.

În cele din urmă, în comisia de buget, au fost eliminate jocurile de noroc de la aplicarea acestui regim fiscal derogatoriu.

DOCUMENT Jocurile de noroc - excluse de la facilitățile fiscale pregătite pentru insule precum Belina

DECIZIE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori CITEȘTE ȘI DECIZIE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori

Proiectul stabilește, totodată, în mod explicit că terenurile proprietate publică sau privată a statului care fac obiectul legii sunt: insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. 

Printr-un amendament introdus de deputații majorității parlamentare s-a stabilit acum că terenurile trebuie să aibă o suprafață mai mare de 35 de hectare, dar regimul derogatoriu se aplică și unor părți ale acestor terenuri cu condiția ca părțile respective să nu aibă mai puțin de 10 hectare

DOCUMENT Jocurile de noroc - excluse de la facilitățile fiscale pregătite pentru insule precum Belina

Potrivit unul alt amendament adus de deputați în comisia de specialitate, terenurile respective vor fi scutite de la prevederile Legii apelor.

Deficitul bugetar crește puternic în septembrie, cu 12,5 miliarde lei, iar deficitul pentru primele nouă luni ajunge la 67,3 miliarde lei. Deficitul din septembrie este cel mai ridicat deficit lunar de anul acesta și probabil un record CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar crește puternic în septembrie, cu 12,5 miliarde lei, iar deficitul pentru primele nouă luni ajunge la 67,3 miliarde lei. Deficitul din septembrie este cel mai ridicat deficit lunar de anul acesta și probabil un record

Toate terenurile proprietate publică sau privată de acest fel urmează a fi scutite de taxa pe teren, conform proiectului.

Regimul fiscal derogatoriu prevăzut urmează să se aplice corespunzător și terenurilor concesionate de către unitățile administrativ- teritoriale, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activitățile economice prevăzute.

Pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe aceste terenuri, taxele și impozitele locale calculate și datorate potrivit dispozițiilor Codului Fiscal vort fi reduse cu 50%, prin hotărâre a consiliului local, prevede proiectul.

Pentru a intra în vigoare, după eventuala sa aprobare și în plenul Camerei Deputaților, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

DECIZIE Scutire de impozit pentru profitul investit în învățământul profesional. Facilități și pentru acordarea de burse CITEȘTE ȘI DECIZIE Scutire de impozit pentru profitul investit în învățământul profesional. Facilități și pentru acordarea de burse

Dosarul DNA privind insula și lacul Belina a dus la demisia a doi miniștri: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, și, în același dosar, Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, acuzată de complicitate, în calitate de fost ministru al Mediului în Guvernul Ponta.

Dosarul vizează trecerea, considerată ilegală, în 2013, a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării,  din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat că, în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-ar fi solicitat să treacă Lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, precizând că nu ar fi știut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum și că acest lucru l-a aflat din presă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
proiect
lege
cazino
club
restaurant
magazine
scutire
taxe
impozite
tva
insule
grind