Proiectul care instituie facilități fiscale pentru insule precum Belina, adoptat în Senat pentru a doua oară

Proiectul care instituie facilități fiscale pentru insule precum Belina, adoptat în Senat pentru a doua oară
scris 2 dec 2019

Proiectul care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA la cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice, inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, a fost adoptat de Senat și în această legislatură. Este pentru a treia oară când senatorul PSD inițiază proiectul, deși Curtea Constituțională a decis recent că propunerea legislativă încalcă normele constituționale.

Proiectul a reușit să treacă prin votul majorității PSD, obținând 61 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă și 11 abțineri, iar acum va fi transmis pentru dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

Curtea Constituțională a României a respins în iunie proiectul care fusese aprobat de Parlament în aprilie. Șerban Nicolae venise, în 2017, cu actul pentru a doua oară în Parlament. Recent, în septembrie, la începutul noii sesiuni legislative, senatorul social-democrat a înregistrat proiectul pentru a treia oară la Senat, iar luni a fost adoptat prin vot în plen.

Judecătorii Curtea Consituțională au declarat neconstituțional proiectul, după sesizarea opoziției și a președintelui Klaus Iohannis, care a atenționat că documentul a fost adoptat cu depășirea termenelor legislative, nu a fost supus avizării Consiliului Economic și Social, iar unele facilități pot reprezenta ajutor de stat.

Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit CITEȘTE ȘI Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit

Proiectul a fost adoptat prin vot final de Parlament după ce fusese avizat negativ de două comisii senatoriale pe motiv că are legătură cu insula Belina, subiect al unui dosar în care sunt anchetați de DNA doi foști miniștri.

PNL a anunțat atunci că va sesiza proiectul la Curtea Constituțională, cu argumentul că este vorba de un proiect ”cu dedicație pentru Liviu Dragnea”. 

Inițiativa legislativă adoptată acum din nou de Senat reia prevederile din proiectul anterior, cu aceleași argumente.

Senatorul propune modificarea sistemul de facilități fiscale, motivând că astfel va fi creat un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activități economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.

BCR revizuiește în scădere prognoza de creștere economică și avertizează că deficitul bugetar ar putea ajunge la 5-6% din PIB în 2021, “nivel extrem de greu de finanțat” CITEȘTE ȘI BCR revizuiește în scădere prognoza de creștere economică și avertizează că deficitul bugetar ar putea ajunge la 5-6% din PIB în 2021, “nivel extrem de greu de finanțat”

La dezbaterea din legislatura trecută asupra proiectului, în Senat, fostul președinte Traian Băsescu, care deține președinția comisiei pentru dezvoltare economică din Senat, i-a convins pe colegii săi din comisie să avizeze negativ proiectul de lege, afirmând că ar avea legătură cu insula Belina.

"Este clar că aici a fost trafic de influență, pentru că a venit coroborat și cu un proiect de lege depus de Șerban Nicolae în Parlament, pe care l-am respins eu la comisie, prin care pe aceste insulițe din Dunăre și grinduri care se formează facem cazinouri, jocuri de noroc, activități economice, scutite de taxe. Deci, este clar că a fost un trafic de influență, nu are nimic în comun cu abuzul în serviciu, iar materia nu este de discutat de procurori în această fază, ci în contencios administrativ", afirma Băsescu legat de cazul Belina.

Nicolae Șerban a arătat, în schimb, la dezbateri în comisii, că tot ce își dorește este ca pe insule dunărene, precum Șimian, să poată acosta nave de croaziere cu turiști străini, care să aducă venituri din terenuri ”care nu produc nimic sau sunt chiar o infecție”.

”Pentru a convinge însă investitorii privați să bage bani în astfel de facilități de cazare sau alimentație publică, e nevoie de facilități și stimulente financiare”, a arătat senatorul social-democrat.

Senatorul PSD a invocat, în context, chiar domeniul La Cetate al poetului Mircea Dinescu, unde turiștii care fac croaziere pe Dunăre se opresc.

Și acum, la dezbaterea din nou a proiectului, Șerban Nicolae a arătat că proiectul său este făcut cu bună credință și precede ”orice discuție publică privind insula Belina”, iar personal a avut în vedere insula Șimian - situată în aval de hidrocentrala Porțile de Fier I, între România și Serbia, la sud-est de municipiul Drobeta Turnu-Severin,  

Programele de finanțare derulate de Comisia de Prognoză vor fi transferate ministerelor și reevaluate. Guvern: Contractele semnate vor fi respectate CITEȘTE ȘI Programele de finanțare derulate de Comisia de Prognoză vor fi transferate ministerelor și reevaluate. Guvern: Contractele semnate vor fi respectate

Proiectul stabilește în mod explicit că terenurile proprietate publică sau privată a statului care fac obiectul legii sunt: insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. 

Toate terenurile proprietate publică sau privată de acest fel urmează a fi scutite de taxa pe teren, conform proiectului.

Regimul fiscal derogatoriu prevăzut urmează să se aplice corespunzător și terenurilor concesionate de către unitățile administrativ- teritoriale, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activitățile economice prevăzute.

Proiectul stabilește că se va aplica doar o cotă redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele activități: cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora.

Pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe aceste terenuri, taxele și impozitele locale calculate și datorate potrivit dispozițiilor Codului Fiscal vort fi reduse cu 50%, prin hotărâre a consiliului local, prevede proiectul.

Actualii guvernanți se tem de scăderea economiei în UE și vor modificarea Codului Muncii la șomaj tehnic și indemnizația de șomaj CITEȘTE ȘI Actualii guvernanți se tem de scăderea economiei în UE și vor modificarea Codului Muncii la șomaj tehnic și indemnizația de șomaj

Dosarul DNA privind insula și lacul Belina a dus la demisia a doi miniștri: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, și, în același dosar, Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, acuzată de complicitate, în calitate de fost ministru al Mediului în Guvernul Ponta.

Dosarul vizează trecerea, considerată ilegală, în 2013, a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării,  din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat că, în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-ar fi solicitat să treacă Lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, precizând că nu ar fi știut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum și că acest lucru l-a aflat din presă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
proiect
lege
cazino
club
restaurant
magazine
scutire
taxe
impozite
tva
insule
grind