EXCLUSIV Creșterea masivă a impozitelor pe apartamente și case în unele orașe și scăderea în alte localități - amânate

EXCLUSIV Creșterea masivă a impozitelor pe apartamente și case în unele orașe și scăderea în alte localități - amânate
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 aug 2024

Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor (apartamente, case) într-un mod în care impozitul pe proprietate, plătit anual către primării, să fie stabilit la valoarea reală și nu în funcție de unii indicatori din Codul Fiscal nu va fi finalizat anul acesta, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro. Definitivarea acum a sistemului ar fi permis aplicarea chiar de la 1 ianuarie 2025.

Majorarea taxelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valore corelată cu cea de piață, este și printre obiectivele stabilite în cadrul PNRR.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important Impozitarea la valoarea de piață ar fi adus majorări semnificative în cazul localităților unde prețurile sunt mari - orașe precum București, Cluj, Constanța - dar și posibile scăderi în localități cu dezvoltare economică redusă, cerere mică pentru proprietăți imobiliare și, în consecință, prețuri mici.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Parlamentul a stabilit la finalul anului 2022, prin legea care a aprobat ordonanța 16 din acel an, intrarea în vigoare a prevederilor ordonanței referitoare la impozitarea proprietății la valoarea de piață, dar abia de la 1 ianuarie 2025.

Boloș acuză răstălmăcirea ”în mod toxic” a propunerilor pentru modificarea Codului de procedură CITEȘTE ȘI Boloș acuză răstălmăcirea ”în mod toxic” a propunerilor pentru modificarea Codului de procedură

"e-Proprietatea este un subiect extrem de important pentru ce înseamnă digitalizarea impozitului pe proprietate, de la sistemul de declarații care încă se mai depun în formă scrisă, până la modalitatea de determinare a acestui impozit, cu ajutorul valorilor de piață. Ca perspectivă de modernizare și digitalizare, sigur că trebuie intensificate eforturile de operaționalizare a structurilor pentru impozitul pe proprietate, dar și a sistemelor informatice necesare pentru acest tip de impozit.

Perspectiva de a avea o strategie de digitalizare completă o văd cu 1 ianuarie 2026. Respectiv asigurarea sistemului de declarații digitale, determinarea valorii de piață și a impozitului. În legislația actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaționalizare până la finalul anului. Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026", transmite acum ministrul Finanțelor.

Noul mecanism nu va presupune modificări ca interacțiune cu primăriile pentru proprietarii de imobile care își plătesc impozitul, a mai explicat ministrul.

FOTO Mesajul ministrului Finanțelor după discuția cu contabilii și economiștii. Nu exclude revenirea la Legea prevenției CITEȘTE ȘI FOTO Mesajul ministrului Finanțelor după discuția cu contabilii și economiștii. Nu exclude revenirea la Legea prevenției

"e-Proprietatea asigură de la declararea impozitului pe proprietate, determinarea valorii de piață a bunului imobil, calcularea impozitului pe proprietate datorat, iar apoi sistemul de urmărire a impozitului pe proprietate, la datele scadente, plata acestuia și inclusiv fișa de evidență pe plătitor este inclusă în tot acest proces și tot acest algoritm de modernizare a impozitului pe proprietate. Interacțiunea proprietarului cu autoritatea fiscală locală nu se va schimba. Se va moderniza și poate devine mai felxibil", arată ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit proprietate
apartamente
case
ministerul finantelor
marcel bolos