EXCLUSIV Schimbări la deciziile de impunere pe anii trecuți: Fiscul le va trimite în două tranșe, bonificații acordate după un nou sistem UPDATE Finanțele confirmă

EXCLUSIV Schimbări la deciziile de impunere pe anii trecuți: Fiscul le va trimite în două tranșe, bonificații acordate după un nou sistem UPDATE Finanțele confirmă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 oct 2018

Guvernul a adus azi modificări importante în ce privește deciziile de impunere care vor fi trimise de Fisc în perioada următoare populației pentru mai mulți ani, începând cu 2014. Astfel, a fost stabilit un singur termen limită de plată pentru toate deciziile din perioada 2014-2017, iar deciziile vor fi trimise în două tranșe, una în noiembrie, iar cea de a doua în februarie. Termenul pentru a accesa bonificația de plată anticipată va depinde de momentul la care persoana respectivă va primi decizia de impunere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sistemul adoptat acum în ședința de Guvern este mai simplu decât cel propus anterior printr-un proiect de ordonanță.

CITEȘTE ȘI Descoperă noul Volvo XC60, MAȘINA ANULUI 2018 ÎN LUME!

De ce este important: Sute de mii de români vor primi în următoarele luni decizii de impunere pentru anii din urmă, procesul de calcul și trimitere a deciziilor de impunere urmând să fie unul de amploare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Anterior, mesajul autorităților a fost că toate deciziile ar urma să fie trimise până la 15 noiembrie 2018, dar cu două termene diferite de plată și de plată anticipată pentru primirea bonificației, în funcție de tipul deciziei de impunere.

Ce a schimbat Guvernul

Fiscul va începe să trimită deciziile de impunere în perioada următoare, toate cu termen limită de plată 30 iunie 2019.

Persoanele care vor primi decizie de impunere în noiembrie vor beneficia de bonificația de 10% dacă-și achită obligațiile până la 15 decembrie 2018.

EXCLUSIV Prețurile pachetelor de țigări cresc, prin ridicarea accizei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prețurile pachetelor de țigări cresc, prin ridicarea accizei

Pe de altă parte, cei care vor primi decizii de impunere la începutul anului 2019, cu aproximație în luna februarie, au același termen limită de plată - 30 iunie 2019 - dar vor beneficia de bonificația de 10% dacă-și achită obligațiile până la 31 martie 2019.

Ordonanța mai aduce și alte clarificări de ordin tehnic în legătură cu persoanele fizice care beneficiază de bonificațiile la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, în sensul menționării explicite și a contribuabililor care realizează venituri impuse impuse pe baza normelor anuale de venit sau pe baza câștigului net anual.

Cum era înainte

Potrivit proiectului publicat anterior de Finanțe, deciziile de impunere pentru definitivarea impozitului anual pe venituri din 2017 și pentru definitivarea contribuției de asigurări sociale pentru perioada 2016-2017 ar fi trebuit să aibă ca termen de plată data de 15 martie 2019, urmând ca statul să acorde o bonificație de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la data de 15 decembrie 2018. Valoarea bonificației diminuează sumele de plată.

EXCLUSIV Puterea se răzgândește din nou: acum vrea majorarea semnificativă a supraimpozitării gazelor din Marea Neagră, eliminarea înghețării fiscalității și reducerea deductibilității. UPDATE Petroliștii au părăsit dezbaterile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Puterea se răzgândește din nou: acum vrea majorarea semnificativă a supraimpozitării gazelor din Marea Neagră, eliminarea înghețării fiscalității și reducerea deductibilității. UPDATE Petroliștii au părăsit dezbaterile

Pe de altă parte, impunerile pentru definitivarea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată pentru 2014-2017 a fi trebuit achitate până la 30 iunie 2019, urmând ca pentru plata integrală până la 31 martie 2019 să fie acordată o bonificație de 10% din aceste sume.

UPDATE ora 20.42 Ministerul Finanțelor a confirmat informația privind termenul unic de plată, transmițând următorul mesaj:

"Se va acorda o bonificație de 10% pentru plata anticipată a unor obligații fiscale, atât pentru cele aferente anului 2017, cât și pentru cele aferente anilor anteriori.

În perioada următoare, ANAF va emite notificări către contribuabili, cu termen de plată 30 iunie 2019. Contribuabilii care vor primi, în perioada următoare, decizii de impunere pentru definitivarea impozitului pe venit sau a CAS aferente anilor fiscali precedenți, vor beneficia de bonificația de 10% dacă își achită obligațiile până la 15 decembrie 2018. Bonificația acordată la plata CAS se suportă de la bugetul de stat.

Contribuabilii care vor primi decizii de impunere pentru definitivarea CASS aferentă anilor fiscali precedenți, la începutul anului 2019, au același termen de plată – 30 iunie 2019 – și vor beneficia de bonificația de 10% dacă-și achită obligațiile până la 31 martie 2019".

viewscnt
Afla mai multe despre
bonificatie
plata
obligatii
fiscal
notificari
anaf