EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Acțiune surpriză a Antifraudei - a luat la control banii obținuți de YouTube-ri, dar și veniturile atrase prin Facebook, Instagram, Tik-Tok. Sunt vizate persoane din domeniile muzical, media, IT, gastronomie și călătorii

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Acțiune surpriză a Antifraudei - a luat la control banii obținuți de YouTube-ri, dar și veniturile atrase prin Facebook, Instagram, Tik-Tok. Sunt vizate persoane din domeniile muzical, media, IT, gastronomie și călătorii
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 nov 2021

Antifrauda (DGAF) a declanșat o campanie de verificări vizând situațiile fiscale ale persoanelor care obțin venituri, nedeclarate, din activități desfășurate online pe platforme audio-video și/sau pe site-uri de tipul rețelelor de socializare, relevă informații transmise pentru Profit.ro de către instituție. Exemple de platforme vizate de controale sunt YouTube, ținta principală a verificărilor, dar și Facebook, Instagram sau Tik-Tok. Conform datelor Profit.ro, sunt verificate persoane din domenii diferite, cum ar fi cel muzical, de media, de IT, de gastronomie, de călătorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Într-o discuție cu Profit.ro, Selly, un vlogger cu un canal YouTube de succes, atrage atenția că, în timp ce pe YouTube este ușor să câștigi niște bani, "chiar și pentru copii", declararea acestor sume la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai este la fel de ușoară, mai ales în cazul celor care nu au minime cunoștințe fiscale.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În timp ce activitățile de pe YouTube, controlat de Google, sunt vizate direct, considerându-se că permit o monetizare facilă a audienței, activitățile de pe alte platforme online sunt analizate în bună măsură din perspectiva relației dintre paginile de pe aceste rețele și canale de YouTube. O bună parte dintre cei care obțin venituri le declară, însă inspectorii Antifraudă vor să verifice acum situația financiară a celor despre care au informații că nu au declarat sau nu au declarat adecvat cât încasează.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

"Domeniul indicat a fost abordat în cadrul controalelor fiscale efectuate, începând cu anul 2021, odată cu operaționalizarea verificărilor documentare. Astfel, vă aducem la cunoștință că au fost selectate, în vederea verificărilor, persoane susceptibile a realiza venituri nedeclarate, provenite de la entități care administrează/operează site-uri web de tipul rețelelor de socializare/platformelor audio-video. Totodată, precizăm faptul că în cadrul controalelor fiscale au fost întreprinse demersuri pentru identificarea tuturor sumelor încasate, cu scopul de a stabili starea de fapt fiscală corespunzătoare", a transmis Antifrauda pentru Profit.ro.

În atenția Antifraudei au intrat deja persoane din diferite domenii, printre care muzical, media, IT, gastronomie, călătorii.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

"Persoanele identificate și verificate operează/administrează canale de YouTube sau pagini de socializare pe principalele site-uri social media, încarcă poze/materiale audio-video și activează în domeniile: muzical, media, IT, gastronomie, călătorii. DGAF va continua evaluările și controalele pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce privește persoanele care realizează venituri din activități pe platformele online/ social media, și va căuta permanent să își adapteze activitatea la noile provocări", atrage atenția Direcția Antifraudă.

Instituția mai explică faptul că verificările sale vizează toate formele de evaziune fiscală, operațiunea declanșată acum în privința activităților online fiind doar una dintre direcțiile de acțiune.

Selly: Eu declar toate veniturile. Pe YouTube e ușor să-ți deschizi cont și să obții niște bani, chiar și pentru niște copii

Cei care și-au construit canale de succes pe YouTube atrag, însă, atenția că, în timp ce pe YouTube este destul de simplu să câștigi niste bani, "chiar și pentru niște copii", declararea acestor sume la ANAF este mai complicată, mai ales în cazul celor care nu au cunoștințe fiscale.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Andrei Șelaru, alias Selly, vlogger, cântăreț și actor, este cunoscut și pentru canalul său de YouTube.

"Eu declar toate veniturile, inclusiv cele din YouTube Ad Sense, ceea ce plătește YouTube. Totul se facturează și sunt plătite impozite. Pe de altă parte, în România, nu avem niște norme foarte clare referitoare la aceste venituri. Este destul de ușor să deschizi un cont de YouTube și să ajungi să obții niște bani. Chiar și pentru niște copii sau pentru alte persoane care nu cunosc suficient de bine legislația fiscală și nici ce obligații au", a declarat, contactat de Profit.ro, Andrei Șelaru.

Consultanții recomandă conformarea și plata. Înainte să vină ANAF să verifice

Persoanele care obțin venituri, dar și alte beneficii, precum produse sau servicii, din activități desfășurate online, trebuie să fie atente la declararea acestora către Fisc, iar în cazul în care nu se descurcă, să consulte un specialist.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

"Persoanele care desfașoară astfel de activități și sunt recompensate, fie în bani, produse sau servicii, este important să se intereseze și să-și cunoască obligațiile fiscale privind declararea și plata taxelor aferente, astfel încât veniturile să fie fiscalizate. În mod normal, declararea veniturilor primite de la plătitori din afara României și plata taxelor se face în baza Declarației Unice. Totuși, situațiile pot fi diferite de la caz la caz, în funcție, de exemplu, de tipul veniturilor, sursa, și este necesar ca cei care obțin astfel de venituri să discute cu specialiștii despre ce au de făcut și să se conformeze fiscal, pentru a evita potențiale surprize neplăcute din partea ANAF", recomandă, într-o discuție cu Profit.ro, Stela Andrei, partener asociat al firmei de consultanță EY.

Antifrauda a intensificat controalele anul acesta, după ce anul trecut pandemia a afectat activitatea

Activitatea inspectorilor Antifraudă s-a intensificat după ce o perioadă, anul trecut, controalele au fost limitate în contextul restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Astfel, în prima jumătate a acestui an au fost de două ori și jumătate mai multe controale față de cele din prima jumătate a anului trecut, iar amenzile au fost de peste șase ori mai mari.

Un proiect similar, în care, sunt vizate veniturile persoanelor fizice obținute din meditații, a fost prezentat de Profit.ro la finalul anului trecut. Proiectul prevedea și implicarea Antifraudei pentru controale, în funcție de rezultatele pe care le relevau analizele Fiscului.

Ulterior, ANAF a lansat și o campanie publică de informare a persoanelor care obțin astfel de venituri, inclusiv prin comunicate de presă.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Acțiune surpriză a Antifraudei - a luat la control banii obținuți de YouTube-ri, dar și veniturile atrase prin Facebook, Instagram, Tik-Tok. Sunt vizate persoane din domeniile muzical, media, IT, gastronomie și călătorii

viewscnt
Afla mai multe despre
antifrauda
anaf
controale
verificari
youtube
facebook
instagram
tik-tok