Finanțele plătesc peste 24 milioane lei pe 5.200 de computere. În achiziție sunt alte 20.000 de computere la regionalele Fiscului

Finanțele plătesc peste 24 milioane lei pe 5.200 de computere. În achiziție sunt alte 20.000 de computere la regionalele Fiscului
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 nov 2018

Finanțele cumpără 5.200 de computere pentru angajații din minister, aparatul central al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). Costul achiziției ar urma să se ridice la 24,3 milioane de lei. Tot în această perioadă, direcțiile regionale ale ANAF cumpără peste 20.000 de computere, după cum a scris Profit.ro la începutul acestei luni, iar costul total pentru cele aproape 26.000 de computere pe care Finanțele și ANAF le cumpără în această perioadă se ridică la circa 120 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Suma de 24,3 milioane de lei include computerele, echiparea cu Windows 10, precum și serviciile aferente de livrare, instalare, punere în funcțiune și garanție pentru acestea.

De ce este important: Computerele vechi, în unele cazuri aflate în uz chiar și de peste 10 ani, afectează eficiența angajaților ANAF, dar și interacțiunea acestora cu firmele și populația care apelează la serviciile Fiscului. Schimbarea acestora ar fi trebuit să fie efectuată de mult timp, dar trebuie însoțită și de o modernizare a sistemului de servere al ANAF, la care se conectează aceste computere de birou. Ministerul nu a anunțat. încă, planuri pentru modernizarea sistemului de servere.

Cele 5.200 de calculatoare se împart astfel

  • 1.550 pentru aparat central Finanțe
  • 2.700 pentru aparat central ANAF
  • 400 pentru ANAP
  • 550 pentru DGAMC
EXCLUSIV Guvernul taie posturi vacante, în total peste 4.000. Marea restructurare a aparatului bugetar se face, de fapt, doar la ANAF, de unde dispar aproape 3.300 de posturi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul taie posturi vacante, în total peste 4.000. Marea restructurare a aparatului bugetar se face, de fapt, doar la ANAF, de unde dispar aproape 3.300 de posturi

Informatizarea ANAF este o problemă gravă pentru Fisc și angajații săi, dar și pentru persoanele care ajung prin agențiile ANAF. Calculatoarele vechi și foarte vechi au, evident, impact direct asupra productivității angajaților.

Modernizarea sistemului informatic al ANAF a făcut și obiectul unui program derulat cu BAnca Mondială (RAMP), program la care, însă, Ministerul Finanșelor a renunțat anul acesta, promițând, însă, că nu va renunța la achizițiile de echipamente.

Ministerul Finanțelor a alocat bani pentru proiecte de modernizare a ANAF la rectificarea bugetară din vară, când aproximativ 280 de milioane de lei au fost anunțate pentru investiții și achiziții, printre care modernizarea sistemului informatic, echipamente pentru personalul vamal, precum și reabilitare și modernizare  a punctelor vamale (R. Moldova, Serbia, Ucraina).

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
computere
calculatoare
achizitie