Fosta șefă a AEP Ana Maria Pătru, trimisă în judecată în dosarul în care este acuzată că a primit mită 600.000 de euro de la firma Siveco

Fosta șefă a AEP Ana Maria Pătru, trimisă în judecată în dosarul în care este acuzată că a primit mită 600.000 de euro de la firma Siveco
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2017

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente Ana-Maria Pătru a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, pentru trafic de influență și spălare de bani, în dosarul în care este acuzată că a cerut de la firma Siveco un milion de euro și a primit 600.000 de euro, susținând că va interveni la directorul unei instituții să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de software.

Urmărește-ne și pe Google News

Ana-Maria Pătru a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență în formă continuată (două acte materiale) și spălare a banilor, a anunțat, miercuri, Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit procurorilor, în perioada aprilie-mai 2013, Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentantul unei firme de software suma de un milion de euro, iar la sfârșitul lunii iulie 2013 i-a cerut aceleiași persoane două ceasuri de lux (un ceas de damă în valoare de 49.700 lei și un ceas bărbătesc în valoare de 58.500 lei), lăsând să se creadă că are influență asupra directorului unei instituții publice cu atribuții de control și a promis că-l va determina să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de software, scrie News.ro.

Telekom lansează la Alba Iulia un proiect de Smart Education care implică 18 unități de învățământ și 690 de tablete pentru cadrele din învățământ CITEȘTE ȘI Telekom lansează la Alba Iulia un proiect de Smart Education care implică 18 unități de învățământ și 690 de tablete pentru cadrele din învățământ

Fosta șefă a AEP a primit de la reprezentantul firmei de software, în perioada iulie 2013 - martie 2014, suma totală de 600.000 euro (în cursul lunii iulie 2013 suma de 400.000 euro, sumă remisă și primită într-o servietă marca Montblanc împreună cu un instrument de scris aceeași marcă; la sfârșitul lunii noiembrie 2013 suma de 100.000 euro și în cursul lunii martie 2014 suma de 100.000 euro). În 30 iulie 2013, ea a primit și două ceasuri de lux în valoare de 49.700 lei, respectiv de 58.500 lei.

În perioada 26 iulie 2013 – 2 noiembrie 2016, Ana-Maria Pătru a achiziționat din suma primită, pe numele unei rude, un teren în suprafață de 1.000 de metri pătrați la Voluntari, în valoare de 130.000 euro, precum și un apartament în Constanța, pentru care a plătit suma de 80.000 euro (din care 75.000 euro au fost achitați, în numerar, cu titlu de avans, diferența de preț în sumă de 5.000 euro fiind achitată prin virament bancar), și această locuință fiind luată tot pe numele unei rude.

De asemenea, în perioada 2014-2016, ea a făcut investiții în sumă totală de 437.314,13 de euro, ridicându-și pe terenul din orașul Voluntari un imobil, pe care l-a și amenajat și dotat. De asemenea, ea a făcut din banii primiși și investiții în apartamentul din Constanța.

"La data de 05 decembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a formulat și înregistrat la Direcția Națională Anticorupție un denunț privind existența unei infracțiuni de trafic de influență, pretins comisă de directorul instituției publice la care am făcut referire mai sus, cunoscând că acesta este nereal. Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, Pătru Ana Maria a recunoscut că denunțul – obiect al infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, reținută în sarcina sa, este mincinos.

Pentru infracțiunea de inducerea în eroare a organelor judiciare – astfel cum a fost recunoscută de către inculpată, s-a dispus, în timpul urmăririi penale, disjungerea cercetărilor și formarea unui dosar separat", afirmă procurorii DNA.

În acest dosar a fost instituit sechestru asupra bunurilor cumpărate de Pătru din banii primiți mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsura preventivă a controlului judiciar și măsurile asigurărorii.

Ana-Maria Pătru a fost plasată sub control judiciar în acest dosar în 27 septembrie. Ea susținea că este victima uni denunț mincinos făcut de Irina Socol, cu care a avut o relație de prietenie.

”Am primit un control judiciar (...) Nu-i nicio problemă, doamna Socol să trăiscă, face în continuare denunțuri muncinoase. Știți, am auzit și eu de Dinu Pescariu și de Florică. Vă spun pe cinstite că doamna Socol îi întrece din toate punctele de vedere. Este un denunț mincinos, dar atât de mincinos că nu știu ce s-o face când voi face o plângere penală împotrva dumneaei” afirma Pătru.

Fostul președinte al AEP Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești și în decembrie 2016, pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare a banilor, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului București.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie - iunie 2008, Pătru, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente - funcție cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul București. În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.

Ana Maria Pătru a fost reținută în 15 noiembrie 2016, în urma unor percheziții la domiciliul ei, dar și la sediul AEP.  A doua zi, Pătru a fost arestată preventiv pentru trafic de influență, iar în 24 decembrie a fost plasată în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar.

viewscnt
Afla mai multe despre
ana maria patru
siveco