Indicatorul CFA România: Numărul analiștilor care anticipează deprecierea leului în următoarele 12 luni și majorarea ratelor de dobândă la leu a crescut

Indicatorul CFA România: Numărul analiștilor care anticipează deprecierea leului în următoarele 12 luni și majorarea ratelor de dobândă la leu a crescut
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 26 dec 2017

Analiștii financiari anticipează în continuare, în număr mai mare, deprecierea leului în următoarele 12 luni și majorarea ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), relevă indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru cursul de schimb euro-leu, peste 90% (față de 89% inițial) dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

EXCLUSIV Tranzacție de 9 milioane dolari în IT, o firmă din Craiova cumpărată de o companie din Germania CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție de 9 milioane dolari în IT, o firmă din Craiova cumpărată de o companie din Germania

Sunt de remarcat anticipatiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 100% (față de 98%), și respectiv 98% (față de 93%) dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,25%, iar yield-ul la obligațiunile suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,74%.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, și la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie.

EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea sa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea sa

Sondajul evaluează și anticipațiile pentru salarii, rată inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA. CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (UȘA), organizația având peste 180 de membri.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
economie
romania