Gentiloni, comisar pentru Economie: Vom veni în următoarele săptămâni cu precizări referitoare la ce derogări vom permite de la regulile privind taxarea energiei

Gentiloni, comisar pentru Economie: Vom veni în următoarele săptămâni cu precizări referitoare la ce derogări vom permite de la regulile privind taxarea energiei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 mar 2022

Comisia Europeană va veni în următoarele săptămâni cu precizări referitoare la derogările pe care le va permite de la regulile privind taxarea energiei, având în vedere creșterile prețurilor la energie electrică și combustibili, dar și necesitatea de a proteja populația vulnerabilă, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, într-o conferință comună, la București, cu ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Profit.ro a scris recent, citând un document al Ministerului Finanțelor, că instituția a renunțat la propunerea de reducere temporară, cu 50%, a nivelului accizelor la carburanți, deoarece ar fi încălcat legislația europeană, însă exista și riscul ca scăderea accizei să nu se reflecte și într-o scădere a prețului la pompă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisarul UE s-a aflat la București pentru a discuta despre PNRR și criza refugiaților din Ucraina.

"Uniunea e bazată pe reguli. Sunt două părți ale aceleiași monede, pe de o parte statele membre ar trebui să reacționeze și reacționează la creșterea costurilor energiei electrice și a combustibililor. Potrivit estimărilor noastre, statele membre au cheltuit deja  0,5% din PIB, la nivelul UE, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la combustibil și energie electrică. Nu este doar legitim, ci și corect de făcut, mai ales pentru gospodăriile mai vulnerabile. În același timp, însă, trebuie să păstrăm coordonarea, iar serviciile mele vor veni în următoarele săptămâni cu noi precizări referitoare la ce derogări, de la regulile privind taxarea energiei, ar putea fi permise temporar în această situație dificilă", a declarat Gentiloni.

Este important ca recuperarea și revenirea UE, susținută de PNRR, să continue, să nu fie oprită de efectele conflictului din Ucraina, a spus comisarul.

În urmă cu circa o lună, liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au ajuns la un acord pentru reducerea cu 50% a accizelor la carburanți.

Scăderea accizei a fost una dintre variantele analizate pentru reducerea impactului economic și social al creșterii prețurilor combustibililor.

Printre susținătorii acesteia s-a numărat inclusiv ministurl Finanțelor, Adrian Câciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finanțelor
adrian câciu
paolo gentiloni
comisar pentru economie
taxare
energie
accize