Guvernul majorează limita de îndatorare pe extern

Guvernul majorează limita de îndatorare pe extern
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 apr 2023

Plafonul maxim pentru emisiuni de obligațiuni ale Guvernului pe piețele externe, prin "Medium Term Notes" (MTN), va crește de la 56 miliarde de euro la 62 miliarde de euro. Majorarea plafonului de îndatorare pe extern se face periodic, în măsura în care și datoria acumulată crește treptat. Precedenta majorare a plafonului a avut loc spre finalul anului 2021, de la 46 miliarde de euro la 56 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat anterior că Ministerul Finanțelor vrea să-și diversifice sursele de finanțare de pe piața externă, unde s-a împrumutat până acum preponderent în euro și în dolari, astfel că, pe lângă emisiunile de obligațiuni verzi pe care le pregătesc, lucrează și la eventuale emisiuni de obligațiuni Panda, destinate pieței interne din China, și Samurai, destinate pieței interne din Japonia.

"Modificările introduse vizează înlocuirea sumei maxime de 56 miliarde euro sau echivalent euro din orice valută, cu valoarea de 62 miliarde euro sau echivalent euro din orice valută, în scopul acoperirii necesarului brut de finanțare prin emisiuni de titluri pe piețele internaționale de capital pentru perioada aprilie 2023 - decembrie 2024", este argumentul Ministerului Finanțelor.

Guvernul a împrumutat 71 miliarde de lei în primele trei luni, 45% din cât a anunțat că are nevoie pentru întreg anul CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 71 miliarde de lei în primele trei luni, 45% din cât a anunțat că are nevoie pentru întreg anul

În forma actuală, MTN reglementează posibilitatea de a emite obligațiuni pe piețele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 56 miliarde euro sau echivalent. Valoarea obligațiunilor emise și nerambursate este în prezent de cca. 55,6 miliarde euro (valoare calculată la cursurile de schimb din data decontării aferentă emisiunilor), după cum urmează:

  • 2012 – 2,01 miliarde dolari
  • 2013 – 1,5 miliarde dolari
  • 2014 – 2 miliarde dolari și 2,75 miliarde euro
  • 2015 – 2 miliarde euro
  • 2016 – 3,25 miliarde euro
  • 2017 – 2,75 miliarde euro
  • 2018 – 1,2 miliarde dolari și 3,75 miliarde euro
  • 2019 – 5 miliarde euro
  • 2020 – 8,8 miliarde euro și 3,3 miliarde dolari
  • 2021 – 7 miliarde euro
  • 2022 – 4,2 miliarde euro și 4,4 miliarde dolari
  • 2023 – 2 miliarde euro și 4,2 miliarde dolari (ultima emisiune realizată fiind la începutul lunii martie a.c.).

La momentul prezent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului este de aprox. 400 milioane de euro.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT România cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Scrisoare comună trimisă președintelui CE CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT România cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Scrisoare comună trimisă președintelui CE

În contextul planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice previzionat pentru perioada aprilie 2023 - decembrie 2024, se estimează un volum de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 9,5 miliarde de euro (echivalent).

Totodată, în perioada aprilie 2023 - decembrie 2024 vor ajunge la maturitate euroobligațiuni în valoare de 2,87 miliarde euro și 1,92 miliarde dolari, echivalentul a 4,6 miliarde euro.

Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligațiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadențe sunt atât la începutul cât și la sfârșitul anului, iar emisiunile noi de euroobligațiuni se realizează în funcție de condițiile de piață, cel mai probabil în prima parte a anului și în al treilea trimestru. În consecință, pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada aprilie 2023 – decembrie 2024 și luând în considerare suma rămasă disponibilă de 400 milioane euro, se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 6 miliarde euro, de la 56 miliarde euro la 62 miliarde euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor