Împrumutul record în valută contractat de stat în aprilie a dus totalul finanțărilor atrase de Guvern la aproape 50 miliarde lei pentru acest an

Împrumutul record în valută contractat de stat în aprilie a dus totalul finanțărilor atrase de Guvern la aproape 50 miliarde lei pentru acest an
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 mai 2021

Guvernul a ajuns cu împrumuturile, după primele patru luni ale anului, la 48,8 miliarde de lei, ușor peste o treime din cât are de împrumutat în acest an. Putem spune, astfel, că, după ieșirea record din aprilie pe piețele externe, Guvernul a atras peste o treime din cât are nevoie în acest an și este în grafic cu asigurarea finanțării datoriei statului. În acest an, Ministerul Finanțelor are nevoie de 130,8 miliarde de lei pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti datoria veche care ajunge la scadență. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În aprilie, totalul împrumuturilor a fost de 21,9 miliarde lei, din care cea mai mare parte, 17,2 miliarde lei (3,5 miliarde euro) dintr-o ieșire pe piața externă. La începutul lunii aprilie, Guvernul a împrumutat 3,5  miliarde de euro, la prima ieșire a României pentru împrumuturi pe piața externă din acest an. Suma este cea mai mare atrasă de România până acum la o singură ieșire pe extern. Statul a luat 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani.

Pentru piața externă, statul a anunțat și că vrea să împrumute 7-7,4 miliarde de euro de pe piața externă prin emisiuni de obligațiuni, urmând ca în următoarele 12 luni (aprilie 2021 - aprilie 2022) să atragă de pe extern 11 miliarde euro.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Pentru anul acesta, Ministerul Finanțelor a anunțat că are un necesar brut de finanțare de 130,8 miliarde lei. Ncesarul se bazează pe un deficit bugetar stabilit la început de an la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Datoria publică a ajuns la aproape 500 miliarde de lei la finalul anului 2020, în contextul în care nevoia de împrumuturi a statului a explodat anul trecut, odată cu deficitul bugetar. Deficitul bugetar a fost de 26,9 miliarde lei (2,8% din PIB) în 2018, 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB) în 2019 și de 101,9 miliarde lei (9,8% din PIB) în 2020.

Un aspect care trebuie menționat este că datoria publică a depășit, în luna ianuarie, pragul istoric de 500 de miliarde de lei, echivalentul a 47,8% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor Ministerului Finanțelor analizate de Profit.ro.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Finanțele au anunțat, orientativ, că vor să împrumute în aprilie de pe piața internă 4,53 miliarde lei, suma luată efectiv fiind de 4,69 miliarde lei. Pentru luna mai, programul orientatiuv se ridică la 4,71 miliarde lei.

Împrumuturile de la populație se situează după patru luni la 2,6 miliarde lei, dar suma aceasta nu include fondurile obținute de stat prin programul Tezaur în lunile martie și aprilie, date care nu au fost făcute publice.

Împrumuturile de anul trecut

Guvernul a împrumutat în 2020 suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei. Împrumuturile foarte mari din 2020 au fost necesare în contextul în care Guvernul a anunțat un deficit record, bugetul fiind afectat de impactul epidemiei de coronavirus asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor, suplimentate masiv pentru sănătate și pentru programe de susținere a economiei.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Suma de 163,8 miliarde lei este mai ridicată comparativ cu necesarul de împrumut pentru 2020 (deficit bugetar+rostogolirea datoriei ajunse la scadență), fondurile atrase în plus față de necesar fiind direcționate către rezerva de valută a Ministerului Finanțelor (buffer), potrivit declarațiilor reprezentanților instituției.

Necesarul de finanțare al Guvernului pentru 2020 a fost stabilit la 143,6 miliarde de lei în urma celei mai recente rectificări, din care volumul datoriei de refinanțat în 2020 a fost de circa 47,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar de 96,06 miliarde lei. Guvernul a terminat anul cu un deficit de 102 miliarde lei (9,8% din PIB), astfel că necesarul de finanțare final s-a situat la 149,5 miliarde lei.

Situația împrumuturilor

Lună Total Piața internă Piața
externă
investitori populație
lei euro
Total 48,84
mld. lei
21,83
mld. lei
1,48 mld.
euro
(7,23 mld. lei)
2,58
mld. lei
17,2 mld.
​lei
aprilie 21,89
mld. lei
4,69
mld. lei
- * 3,5 mld.
euro
(17,2 mld.
lei)
martie 5,53
mld. lei
3
mld. lei
230 mil.
euro
(1,13 mld. lei)

Fidelis
1,4 mld.
lei
*

-
februarie 13,12
mld. lei
6,78
mld. lei
1,25 mld.
euro
(6,1 mld lei)
Tezaur
220
mil. lei
-
ianuarie 8,3
mld. lei
7,36
mld. lei
- Tezaur
955
mil. lei
-

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
* Ministerul Finanțelor nu a făcut publică suma împrumutată prin programul Tezaur, destinat populației, în lunile martie și aprilie

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor