Indicatorul CFA România: Încrederea macroeconomică a scăzut, pentru a treia lună consecutiv. Analiștii anticipează deprecierea leului și majoarea ratelor de dobândă

Indicatorul CFA România: Încrederea macroeconomică a scăzut, pentru a treia lună consecutiv. Analiștii anticipează deprecierea leului și majoarea ratelor de dobândă
scris 25 sep 2017

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a scăzut în august față de luna anterioară, la valoarea de 50,7 puncte, fiind cu 9 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exercițiul anterior. Analiștii financiari anticipează deprecierea leului în următoarele 12 luni și majoarea ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani).

În luna august 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară, la valoarea de 50,7 puncte, fiind cu 9 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exercițiul anterior. Scăderea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 68,6 puncte, valoare în scădere cu 6,4 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 10,2 puncte până la valoarea de 41,8 puncte (cea mai redusă valoare din martie 2013).

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat că 80% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.6177 (în creștere cu 278 pips față de valoarea înregistrată în exercițiul anterior), în timp de pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4.6523 (valoare în creștere cu 350 pips). Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2018/septembrie 2017) a înregistrat o valoare medie de 2,55% (valoare mai mare cu 0,69 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior).

EXCLUSIV Tranzacție de 9 milioane dolari în IT, o firmă din Craiova cumpărată de o companie din Germania CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție de 9 milioane dolari în IT, o firmă din Craiova cumpărată de o companie din Germania

Sunt de remarcat anticipatiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, și respectiv 88% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 1,67%, iar yield-ul la obligațiunile suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 3,44%.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, și la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie.

EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea sa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea sa

Sondajul evaluează și anticipațiile pentru salarii, rată inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA. CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (UȘA), organizația având peste 180 de membri.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
economie
romania