Inspectorii Fiscului au înăsprit controalele la marile companii

Inspectorii Fiscului au înăsprit controalele la marile companii
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 iul 2023

Impactul bugetar al acțiunilor desfășurate de inspectorii Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), direcție a ANAF, s-a situat pentru primele șase luni ale acestui an la 3,37 miliarde lei, sumă de șapte ori mai ridicată comparativ cu prima jumătate din 2022, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. DGAMC are în administrare câteva mii de companii, cele mai mari din țară. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Diminuarea pierderii fiscale reprezintă cea mai mare parte a acestei sume, de zece ori mai mult față de perioada similară a anului trecut, însă și sumele stabilite suplimentar au crescut substanțial, de 2,5 ori, ca urmare a introducerii acțiunilor de verificare documentară. Sumele suplimentare stabilite de către inspectorii DGAMC au vizat în principal TVA și impozit pe profit.

Acțiuni Antifraudă de amploare în sectorul energetic - implicații fiscale de 2,5 miliarde de lei la companii din domeniul energiei electrice CITEȘTE ȘI Acțiuni Antifraudă de amploare în sectorul energetic - implicații fiscale de 2,5 miliarde de lei la companii din domeniul energiei electrice

DGAMC, cu mai puțin de 500 din cei 19.500 de angajați ai ANAF, administrează 3.769 de mari companii, plus reprezentanții fiscali ai acestora. Anul trecut, DGAMC a colectat 175,2 miliarde lei, reprezentând 47% din totalul veniturilor la nivelul ANAF. 

Sumele stabilite suplimentar în urma inspecțiilor fiscale, 211,9 milioane lei, au crescut cu 11% față de perioada similară a anului trecut, rezultate obținute cu un număr mediu de 249 inspectori. TVA a avut cea mai mare pondere - 120 milioane lei, urmată de impozit pe profit - 72,4 milioane lei.

Verificarea documentară a adus Fiscului sume mai mari chiar decât inspecția fiscală clasică, 265,8 milioane lei din numai 23 de verificări, față de 211,9 milioane lei din 109 verificări.

Inspectorii Fiscului au înăsprit controalele la marile companii

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
dgamc
mari contribuabili