INTERVIU Șefa ANAF: Simplificăm fișa pe plătitor. Mergem să discutăm cu oamenii de afaceri

INTERVIU Șefa ANAF: Simplificăm fișa pe plătitor. Mergem să discutăm cu oamenii de afaceri
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 3 oct 2019

ANAF intenționează să simplifice fișa pe plătitor și să transmită trimestrial contribuabilului un raport, urmând ca acesta să poată sesiza eventuale nereguli pentru a fi clarificate, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Măsura va fi discutată și cu reprezentanții mediului de afaceri, în cadrul Consiliului Consultativ al președintelui ANAF, consiliu care devine activ de la începutul lunii octombrie. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fișa pe plătitor este un document transmis de ANAF contribuabilului la cerere și util pentru analiza declarațiilor și stingerea obligațiilor de plată, pentru punerea de acord a evidenței fiscale cu cea contabilă.

"Simplificarea fișei pe plătitor este un subiect foarte important. Atrage probleme pe partea de executare silită, atrage întârzieri în eliberarea unui certificat de atestare fiscală ... Dacă nu ai o fișă reglată în timp real, cauzează multe probleme. Contribuabilii ne semnalează că sunt nemulțumiți că în foarte multe cazuri evidența lor contabilă nu coincide cu evidența noastră fiscală. Motivele pentru asta sunt variate și generate inclusiv de faptul că și ei greșesc, iar ulterior vin cu declarații rectificative, al căror număr nu este limitat. Se pot depune oricâte rectificative în interiorul perioadei de prescripție de cinci ani. De asemenea, de când a fost introdus contul unic, există și problema plăților eronate. Dacă plătești aiurea, îți stinge aiurea și așa mai departe", a spus Călugăreanu.

Nouă facilitate introdusă de ANAF prin SPV CITEȘTE ȘI Nouă facilitate introdusă de ANAF prin SPV

Fișa pe plătitor prezintă activitatea unei companii în relația cu ANAF, ține evidența impozitului și contribuțiilor datorate și plătite la buget.

"De aceea ne gândim, dar vrem să discutăm și cu mediul de afaceri, să creăm niște rapoarte simplificate pe care să le transmitem trimestrial contribuabililor. Prin SPV spre exemplu. Îi trimit raportul, o formă prescurtată a fișei. Vrem să trimitem aceste forme mai succinte de raportare a fișei pe plătitor, astfel încât să putem reliza un punctaj. Contribuabilul va putea spune, într-un termen, să zicem cinci zile, daca este ok sau nu. Dacă lucrurile nu sunt în regulă, să le putem regla, dar dacă nu avem reacție, va însemna că este bine cum este în evidența noastră. Am transmite prin SPV aceste comunicări trimestrual", potrivit șefei ANAF.

Consiliul consultativ al președintelui ANAF are rol consultativ și se va întâlni de două ori pe lună pentru a discuta cu conducerea ANAF aspecte care privesc mediul de afaceri și activitatea Fiscului. Prima întâlnire are loc la început de octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mirela calugareanu
fisa pe platitor