Kovesi, urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat

 Kovesi, urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat
scris 8 mar 2019

Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au transmis, vineri, că au dispus continuarea urmăririi penale față de Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat în modalitatea coordonării și complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii.

”La data de 7 martie 2019 a fost adusă la cunoștința suspectului efectuarea în continuare a urmăririi penale. Faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine si dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori  și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals”, au transmis, vineri, reprezentanții secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, scrie News.ro.

Sursa citată a precizat că ”ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală, precum si într-un ordin, privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 si 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză”.

ULTIMA ORĂ Termenul de depunere a Declarației Unice - extins CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Termenul de depunere a Declarației Unice - extins

”Totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată”, au mai transmis procurori.

Laura Codruța Kovesi a stat, joi, cinci ore la audieri la Secția specială de anchetare a magistraților, unde a a fost chemată în dosarul deschis pe numele său în urma unui denunț făcut de Sebastian Ghiță.

Ei i s-a adus la cunoștință că este suspectă și în alt dosar. Kovesi a acuzat faptul că nu a fost citată în mod legal și că nu a avut acces la niciun document din dosar.

”Mi-a adus la cunoștință o învinuire pe care nu pot să v-o descriu în acest moment, pentru că mi-a fost citită o singură dată - că aș fi coordonat un grup organizat în DNA cu procurori care au făcut niște trimiteri în judecată. Din nou dreptul la apărare și procesul-verbal au fost întocmite că încălcarea tuturor drepturilor. Nu știu dacă este o acuzație oficială, pentru că mi-a fost înmânat un proces-verbal care nu este semnat de procuror”, a declarat, joi, Kovesi.

viewscnt
Afla mai multe despre
kovesi